Нова истерия се появи сред клиентите на аптеките. След като снабдяването с маски и децинфектанти се нормализира и те вече могат да бъдат открити навсякъде, потребителите започнаха масово търсене на медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на COVID-19. Това стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова пред БНР.

Тя призова гражданите да не се запасяват с подобни лекарства, за да не се окаже, че пациенти с основните болести, за които те се използват, ще се окажат без лечение и подчерта, че за ефективността на лекарства за грип, малария или краста при коронавирусна инфекция има само някои наблюдения и предположения, но все още няма доказателства.

Д-р Стоименова се спря и на антибиотика азитромицин - фармацевти от цялата страна имат бум на рецепти с азитромицин и то за по 3-4 опаковки.

"Като има рецепта, фармацевтът трябва да я изпълни", каза Асенова.

По думите й, ако се наложат тези лекарства за лечение, то най-вероятно пациентът ще е вече в болница, а в същото време може пациенти с муковисцидоза, които имат отчаяна нужда от този продукт, може да останат без него.

Шефката на фармацевтите посочи и друг голям проблем в момента - клиенти, които идват с рецепти от личния лекар, изпратени по вайбър или друг чат.

Проф. Асена Стоименова обясни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

Затова тя призова пациентите да се снабдяват с рецепти лично от личния лекар и да помолят лекарите да посочват и генерици при изписването на рецепта, за да има избор при липса на определен медикаменти. Тя посочи, че на аптеките скоро ще има и плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Асена Стоименова обясни и че в момента зареждането с лекарства в аптеките става по-бавно заради логистични проблеми и сега те идват за 2-3 дни, дори и от вътрешността на страната, а още повече заради затворените граници.

Очаквало се да има и проблем с активните субстанции за производство на лекарства, които се купуват от Китай и Индия, което сега е невъзможно. Компаниите обаче притежавали определен запас, но при това повишено потребление се очаква недостиг на някои лекарства, каза още експертът. Все пак при тях имало аналози и затова е необходимо да се приеме генеричната замяна на медикаменти в аптеките, предложение, което не бе прието от МЗ.

Не на последно място Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшия съвет по фармация, за "да се решат тези проблеми.