Ново предложение вече е изготвила Асоциацията на банките в България за налагане на мораториум върху кредитите, а плащанията към банките да бъдат отложени с между 3 и 6 месеца. То чака да бъде одобрено от БНБ.

"Мораториумът върху кредитите е съгласуван механизъм физически лица и фирми да могат да отлагат плащанията по лихви и/или главници към банките за даден период от време. Според него тази възможност ще е валидна за между 3 и 6 месеца", обяснява Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на Creditland пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Мярката обхваща всички, които са теглили и имат банкови кредити. Тя няма да обхване небанковите финансови институции", посочи Василев, като отбеляза, че лицата трябва да са изтеглили кредит към 1 март и по него да няма просрочия.

По думите на експерта домакинства или фирми, които се чувстват платежоспособни, могат да продължат да изплащат кредитите си.

Василев очаква най-засегнатите сектори от мерките срещу коронавируса да се възползват от временната кредитна ваканция. Той изтъкна, че не става въпрос за опрощаване на кредитите, вноските ще се изплащат по-късно.

"Това е най-ефективната мярка до момента. Тя ще доведе до незабавно намаляване на разходите на затруднените бизнеси и домакинства, ще значи глътка въздух за тях", казва Василев.

Според госта най-засегнати ще са клиентите, имащи кредити от небанкови институции, т.нар. "бързи кредити" - които са високолихвени и с допълнителни условия. "Засегнати ще са и кредитополучателите, които са имали забавяния", добави той.

"Ще има втора вълна подкрепа от държавата и този път тя трябва да е по-щедра", твърди експертът.

Василев посочи, че за момента не се предвижда опрощаване на кредити.

"Може обаче да се възроди идеята за частния фалит", смята още той.