Обединение "Демократична България" поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) и на отговорни министри. Причината за това е информацията, че банката за пореден път е отпуснала огромен кредит от 75 млн. лв. на неизвестна колекторска фирма без дейност. За това съобщи преди ден "Капитал".

"Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал", пише в позицията на формацията.

В нея се посочва, че с парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания в момент, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз.

"Ние от "Демократична България" се противопоставяме категорично на тази корупционна операция и настояваме за оставките на борда на ББР и отговорните министри", се посочва в позицията.

С актуализацията на бюджета управляващите прехвърлят 700 млн. лв. на банката за развитие, с които тя да гарантира заеми за бизнеса и хората, пуснати в неплатен отпуск. До момента не е обявена схемата, по която ще става това, освен че заемите ще се отпускат от търговските банки.