Кризата, в която се намираме в момента заради коронавируса, е възможно да доведе до голямо увеличение на фалшивите обяви за имоти, които се отдават под наем. Сходен сценарий се разигра по време на кризата 2008 г. и е възможно сега да се случи същото. За това предупреждава пред Economic.bg Снежана Стойчева, мениджър на една от най-големите онлайн платформи за недвижими имоти Imoti.net.

„В момента се наблюдава едно освобождаване на имоти. Много от студентите освободиха квартирите си и се прибраха по родните си места, защото виждат, че положението, в което се намираме, скоро няма да приключи. Подобна стъпка предприеха и някои работници, което води до освобождаване на жилища, които да се отдават под наем“, казва Стойчева.

Вследствие на многото свободни жилища се появяват едни „експерти“, които действат доста активно на пазара без никакъв опит в тази сфера. Това значително ще го изкриви и ще доведе до увеличаване на фалшивите обяви. „В нормални времена също говорим за подобни обяви, но те не са много. В момент на криза обаче, а и след това, се опасявам, че те значително ще се увеличат“, казва Снежана Стойчева.

Според нея една от основните причини за появата на „некоректни обяви“ е това, че големите агенции за недвижими имоти не обръщат внимание на този сегмент от пазара.

„Погледнато от друг ъгъл, кризата ще помогне за изчистване на пазара от случайно попаднали фирми в него и ще остави в играта само сериозните играчи“, казва Стойчева. Според нея на пазара на имоти вече се наблюдава и друга тенденция – за все по-малко предлагане директно от строителите.

„Преди, когато търсенето беше много голямо, строителите нямаха нужда от помощта на брокерите, за да продадат имотите си. Беше нужно само да залепят една табела „продава се“ и готово. Сега обаче не е така. Търсенето вече не е толкова голямо. Ще им се наложи да потърсят помощта на агенциите за недвижими имоти или ще трябва да инвестират в реклама“, казва мениджърът на Imoti.net. Според нея тези времена ще останат в миналото и продажбите вече няма да могат да се осъществяват с помощта само на „табела на строежа“.

Покупателната способност на гражданите ще се намали вследствие на кризата. От друга страна, банките ще станат доста по-взискателни при отпускането на заеми. И вече такива няма да могат да се отпускат при наличието само на Акт 14 на имота, казва още Стойчева.