Испанското правителство работи за въвеждането на универсален базов доход възможно най-скоро като част от мерки, насочени към противодействие на пандемията от коронавирус. Това бе съобщено от министъра на икономиката Надя Калвино, цитирана от Bloomberg.
Министърът на социалното осигуряване Хосе Луис Ескрива координира проекта и планира да въведе базов доход „възможно най-скоро“, с основен акцент върху подпомагане на семействата, каза Калвино, която също е и заместник министър-председател, в интервю за испанския оператор La Sexta.
Голямата амбиция на правителството е базовият доход да се превърне в инструмент, „който да остане завинаги, да се превърне в структурен инструмент, постоянен инструмент“, каза тя.
Испания е сред страните в Европа с най-голямо въздействие от епидемията, като тя подтикна правителството да въведе извънредно положение, което затвори страната и доведе икономиката до застой.
Правителството обяви редица политики за подпомагане на самостоятелно заетите работници и фирмите, основно малки и средни, но също така заяви, че ще бъдат необходими повече мерки.