Поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира поисканата от бизнеса оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради спорните поправки в Закона за енергетиката, приети вчера на първо четене.

„Спорят за едни 45 млн. лв. Едните казват, че им се дължат, другите не. Не знам и не мога да бъда категоричен. В рамките на днешния и утрешния ден, ние, и като партия, ще сме готови с решение за това какво да гласуват депутатите в понеделник“, каза още Борисов.

Вчера бизнесът поиска незабавно оставката на енергийния министър заради поправките в Закона за енергетиката, които уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ЕАД. Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства за периода от 1 януари 2020 г до 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. 

"Именно през първото тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лв.", написа бизнеса вчера.

Те твърдят още, че никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не е  знаел, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от „Булгаргаз” ЕАД, по „приравнени“ цени на регулираната цена, определена от КЕВР. По договорите ни с „Булгаргаз“ ЕАД имаме клауза „взимай или плащай“, която обаче не бе променена с отпадането на индустрията от лицата, купуващи по регулирани цени.

Междувременно няколко часа по-късно законопроектът беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа „за“, 0 „против“ и 54 „въздържал се“.