Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове.

Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Прогнозата на синдикатиите е, че безработицата у нас ще достигне 10% или 330 000 души. "Смятам че тази прогноза е реалистична", посочи Димитров.

"Мярката 60/40 дори да даде резултат е ориентирана към не повече от една четвърт от всички наемни работници. Дори всички да я харесат в един момент, тя няма да стигне, за да спаси 520 – 530 000 души", лидерът на КНСБ.

Президентът на КНСБ коментира дали трябва да се помисли за приоритетни сектори, които евентуално ще бъдат най-засегнати от кризата, или е необходимо да се действа на база региони.

"Ние трябва да започнем от структурно-определящи фирми. Тези, които са гръбнака на икономиката и, които в много от случаите дават хляб на малките фирми. Смятам, че погледът трябва да бъде обърнат към тях и да закрепим тяхното положение. Те също страдат много сериозно", допълни той.

Димитров заяви, че не казва, че не трябва да се подкрепят най-малките и най-нуждаещите се. "Смятам, че трябва да има два отделни пакета с паралелни мерки, както правят държавите членки".

"Тези 700 млн гаранция са добра помощ и за фирмите, и за гражданите. Това ще помогне и за ипотечните кредите да бъдат разсрочени, за да се глътне въздух за колкото месеци може повече", обясни Димитров за безлихвените кредити до 1500 лв, които хората ще могат да вземат.