Само един окръг в Румъния е пощаден до момента от новия коронавирус, отбелязват румънските медии. Става дума за окръг Харгита в Трансилвания в централната част на страната. До момента там няма нито един потвърден случай на заболяване от COVID-19.

Групата за стратегическа комуникация към правителството представи днес данни за разпространението на заразата във всичките 41 окръга на Румъния и в Букурещ, който е самостоятелна административно-териториална единица с правата на окръг, предава БТА.

Най-тежко е положението в североизточния окръг Сучава, където има 701 потвърдени случаи на заболяването COVID-19. Преди дни новият министър на здравеопазването Нелу Татару каза, че е възможно по улиците на Сучава да се разхождат най-малко 1000 души, заразени с новия коронавирус, които не са тествани.

На второ място по брой на потвърдените случаи е Букурещ с 505 заразени с новия коронавирус. Следват окръг Брашов (Централна Румъния) - със 117 случая, Констанца (на брега на Черно море) - 111 и Арад (Западна Румъния) - 110 заразени.

На противоположния полюс са окръзите Сълаж (Северозападна Румъния) и Тулча (Югоизточна Румъния), където има по шест регистрирани случая. В южните окръзи Вълча и Олт има съответно 7 и 8 потвърдени случаи на COVID-19, а в източния Васлуй и централния Алба - по девет случая.

Днес Групата за стратегическа комуникация съобщи, че новите случаи за последното денонощие са 278. Така общо броят на заразените с новия коронавирус в Румъния нарасна до 2 738 души. Починали са 94-ма. Под интензивни грижи са 78 пациенти.