Силно оръжие в борбата срещу епидемията от новия коронавирус в света е установила група гръцки учени, съобщи гръцката телевизия Скай. Според информацията откритието дава една от най-големите надежди за прекъсване на смъртоносното развитие на Ковид-19.

Откритието е дело на Гръцката група за изследване на сепсиса начело с професора - инфекционист от Атинския университет Евангелос Ямарелос.

Гръцките учени са открили ролята на един биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване на пациентите още от първия ден на приемането им в болница. Този индикатор позволява още в началния, лек етап на заболяването, да бъдат установени онези пациенти, които е вероятно да имат неблагоприятен ход на болестта и да се наложи да бъдат интубирани.

Проф. Ямарелос обясни, че анализът на първите 57 заболели от Ковид-19 в Гърция показва, че кръвният индикатор suPAR е бил особено повишен още от първия ден на прием в болница при пациентите, които в крайна сметка са проявили дихателна недостатъчност и са имали нужда от асистирано дишане.

Откритието обаче не спира дотук. Специалистите от Гръцката група за изследване на сепсиса са в състояние и да предложат лечение, което да изведе тези пациенти до оздравяване.

Обнадеждаващият лечебен протокол се състои в добавянето към антивирусната терапия, която вече се провежда върху пациентите, на един конкретен имуномодифициращ биологичен агент, който досега е използван в лечението на ревматоиден артрит. В конкретния случай този агент, в комбинация с антивирусния протокол, може да спре срива на имунната система, възникването на дихателна недостатъчност и нуждата от интубиране.

С други думи, една подкожна инжекция веднъж дневно в продължение на десет дни може да предотврати влошаването и възможната смърт на голям процент от пациентите, като "блокира" проявата на тежки усложнения.

Засега научните данни за ефективността на новата терапия се основават на анализа на състоянието на първите 57 пациенти с пневмония в Гърция. На тази основа е започнало специализирано научно изследване, което ще бъде проведено от научната група. То се очаква да бъде проведено при група от 100 пациенти в 12 клиники в страната. Впечатляващо е, че новият протокол може да бъде завършен, ако бъдат осигурени необходимите ресурси, в рамките на само 20 дни.