Ударът на коноравируса COVID-19 по българската икономика вече е напълно осезаем и нагледен. Пред бюрата по труда се извиха опашки, като само през миналата седмица над 10 хил. души са посочили, че са били съкратени заради пандемията, разказва „Нова телевизия“.

Всичко това се случва въпреки спешните мерки на управляващите за оказване на финансова подкрепа на компании от редица браншове.

В бюрото в столичния квартал „Изток”, което отговаря за 250 хил. активно работещи, отчитат 50% ръст на подадените декларации за безработица през последните дни. В последния ден на март са получени 108 заявления. Само днес до обяд са подадени 50.

През миналата седмица 12.7 хил. души са се регистрирали като безработни, сочат данните на Агенцията по заетостта. От тях 10 хил. са посочили COVID-19 като причина, за да останат без работа.

Засега са малко тези, които се регистрират по схемата „60/40“. Във вторник те са били само трима. Междувременно властите призоваха хората да използват и електронните услуги на бюрата по труда.