Лекарят, който миналата седмица е развеждал руския президент Владимир Путин из главната болница в Москва за пациенти, болни от Ковид-19, е диагностициран с новия коронавирус, съобщи днес руската телевизия "Россия 24", цитирана от Ройтерс.

Доктор Денис Проценко потвърди, че е дал положителен резултат на теста, предаде ТАСС.  На страницата си във Фейсбук, той написа, че  се чувства добре, изолирал се е в кабинета си и работи дистанционно.

Във вторник миналата седмица Путин посети болницата "Комунарка", където разговаря с Проценко. На телевизионни кадри се вижда, че по време на разговора двамата са без предпазни средства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент редовно се подлага на тест за коронавирус.

"Редовно се тества. Всичко е нормално", каза Песков по повод публикациите за заразения главен лекар в болница "Комунарка".

Все повече райони в Русия въвеждат самоизолация на населението

Мерките за самоизолация на населението заради коронавируса се разпростряха днес в десетки руски райони. Същевременно руските депутати побързаха да приемат строги санкции в случай на нарушаване на правилата за изолация, предаде Франс прес.

Според преброяване на руските информационни агенции най-малко 40 района на Русия от общо 85 обявиха до днес по обед мерки за обща изолация на населението. Основните градове - Москва и Санкт Петербург, както и Екатеринбург - също са засегнати от тези мерки.

Вчера руската столица, в която живеят 12 милиона души, беше първата, която приложи мярката за пълна изолация. Руският президент Владимир Путин призова тя да бъде спазвана.

Според последните официални данни в Русия има 2237 потвърдени случая на зараза и 17 починали. През последните 24 часа бяха регистрирани 500 нови случая на зараза и 8 смъртни случая на заразени, което е рекорд от началото на епидемията в страната, посочва Франс прес.

Почти 80 процента от новите случаи на коронавирус са в Москва - 387. Сега там има официално потвърдени 1613 случая, което е 70 процента от случаите в цялата страна, допълва ТАСС. Само 10 процента от новооткритите заразени в Русия са били в последните две седмици в Европа, а една трета от инфектираните са млади хора на възраст 18 - 40 години. Коронавирус има в 73 от 85-те руски района.

Съгласно мерките за самоизолация на населението в редица руски райони на жителите се разрешава само да излизат от домовете си, за да ходят на работа, за спешни медицински нужди или за да се снабдяват с продукти. Парковете, търговските центрове и ресторантите бяха затворени, посочва Франс прес.

Депутатите от руската Държавна дума, долната камара на парламента, приеха днес набързо законодателен пакет, включващ засилени санкции срещу хората, които не спазват мерките за изолация. Една от санкциите от пакета, приет на трето и последно четене, предвижда до 7 години затвор за нарушаване на карантината, довело до смърт на най-малко двама души. В случай на нарушение на изолацията, довело до смъртта на един човек или до сериозни медицински последици, приетите днес от депутатите мерки предвиждат до 5 години затвор и глоби до 2 милиона рубли (23 000 евро). При обикновено нарушение на правилата за изолация може да има глоби между 500 000 рубли и 700 000 рубли (5800 евро - 8100 евро).

Руските депутати освен това гласуваха на второ четене законопроект, предвиждащ строги санкции, сред които до 5 години затвор, за разпространението на фалшиви новини, свързани с коронавируса.

Днес в Москва и московска област, където вчера влезе в сила режимът на самоизолация, бяха въведени и редица нови мерки, които могат да се разпространят и в други региони, посочва ТАСС.

Сред мерките е въвеждане до 1 юли на мораториум върху плащанията за основен ремонт на блоковете. Спира се работата на тотопунктовете и на букмейкърските бюра. В повечето следствени изолатори няма да се приемат нови заподозрени и обвиняеми, а те ще се изпращат единствено в следствен изолатор номер 7 в района Капотня. Във всички следствени изолатори няма да се допускат посетители и адвокати. Ограничава се работата на службите за гражданско състояние. Там се отменят тържествените сватбени церемонии. Бракосъчетанията ще протичат само в присъствието на младоженците, но без никакви гости и то ако церемониите не могат да бъдат отложени за по-късна дата през лятото, според настояване на министерството на правосъдието. В службите за гражданско състояние ще се регистрират временно само смъртните случаи и ражданията. От министерството на правосъдието предложиха и отлагане на бракоразводните дела.