Първи тестове върху пациенти с ново лекарство срещу COVID-19 започнаха в 7 държави. Неизпробваният досега препарат е разработен от фармацевтичните гиганти “Санофи” и “Регенерон” и вече е тестван върху хора в САЩ, пише турският вестник “Сьозджу”, като се позовава на Ройтерс.

Пробното приемане на лекарството от болни зад океана започва в средата на март, а от тази седмица се дава на пациенти в Канада, Русия, Франция, Германия, Италия и Испания. До момента резултатите от тестването му не са оповестени, но има данни за значително подобряване у двама заболели в рамките на няколко дни.

За първоначалния курс на лечение в тези държави са подбрани 300 пациенти в тежко и критично състояние. Медиците и фармацевтите изтъкват като важно предимство на новия препарат, че предпазва болните от свръхреакция на имунната система.

По мнението на редица специалисти именно диспропорционалният отговор на имунитета води до претоварване на организма с цитокини и увреждане на редица жизненоважни органи. Надеждите са, че с помощта на лекарството фаталните последствия от подобна имунна реакция ще бъдат предотвратени.