Няма починали през денонощието. 57% от заразените са мъже. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г..

25 са новите заразени. Силистра е новата област. 18 са заразените медицински лица. Изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби.

Това обяви председателят на Националния оперативен ген. Венцислав Мутафчийски.

Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица.

Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, посочи ген. Мутафчийски.

В моята квартална аптека има маски - ушити са 3.50 лв., маски има. Гратисният период за закупуване на маски е до 00 часа в събота. Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба.

Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Наблюдаваме тендециите. Когато се говори за коронавируса в България, фокусът се измества в медийните репортажи. В другите страни проблемите са много сериозни, там фокусът е друг. Тази епидемия ни изправя всичките пред много големи предизвикателства. Ясно е, че 100-процентова подкрепа за мерките не може да има. Но получавам обаждания от граждани за по-строги мерки, коментира Мутафчийски.

Отговорността на всички е да останем твърди и непоколебими. Следейки тенденциите, виждам, че това е вирус, за който нямам достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии и вируси. Не можем да изповядваме теорията "Всички рано или късно ще умрем", каза той като коментар за призоваването за по-свободни мерки.