Добрата новина е, че Изборният кодекс е приет и ще действа на предстоящия евровот. Той прави огромна крачка напред спрямо сега действащия, за първи път хората ще могат да гласуват за личности и преференциалният вот ще важи за всички избори.

Смятам, че този парламент е най-смелият, защото въведе тези нови правила и е една сериозна крачна напред, която трябва да бъде призната на 42 НС. Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова на кръгла маса за изборните правила, организирана от Института за развитие на публичната среда.

Сред участниците са зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, социолози, политолози, експерти и медии. Друг плюс е, че бюлетините ще се печатат като ценни книжа от БНБ и оторизирани от нея изпълнители. Ще се прави и съпоставка дали гласоподавателят е гласувал с бюлетината, дадена му от комисията, с което се пресича т.нар. индианска нишка и контролирания вот, коментира Манолова. Съчетахме също интегралната бюлетина с преференциално гласуване. За да няма напрежение бяха разписани квоти в ЦИК за отделните политически партии с оглед парламентарното представителство. За първи път се дава възможност на НПО да излъчват свои кандидатури за ЦИК и нейните членове ще бъдат предложени за назначаване след публична процедура, поясни Манолова една промяна, неспомената в анализа на Института за развитие на публичната среда. Досега в ЦИК се действаше без прозрачност, без публичност на взетите решения, което с новия кодекс е коригирано, подчерта тя. И се спря на широко дискутираните вече нови правила за достъпа на по-малките политически формации на изборите, за безплатния медиен пакет /с ваучери/ за малките партии, за бърза справка и проверка на данните и др. Според нея има място за три големи реформи - за адресната регистрация на българските граждани, българите в чужбина да декларират сегашния си адрес, втората - след евентуален референдум за мажоритарния вот да се чуе гласът на гражданите и третата - за пряката демокрация е необходимо да се промени законът за референдумите, за да бъде допитването реално и честно, а не като допълнителен инструмент за влияние на политическите партии.