Сроковете, които си бяхме поставили за реализирането на първата стъпка от влизането ни в еврозоната - присъединяването ни към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм (ERM-2), вече не са реалистични. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за Nova.

„Това не означава, че работата по тази тема трябва да спре. Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политическо решение, и институциите, включително БНБ, продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане на влизането ни в ERM-2 през 2021 г., няма да бъде фатално”, разкри Радев.

Според него страната ни е направила грешка в последната криза, когато политиците са решили да изчакат с тази стъпка. „Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената както за хората, така и за бизнеса този път ще бъде значително по-висока“, допълни той.

Гуверньорът на БНБ обясни и какви са минусите от това да не сме част от еврозоната в криза като настоящата. „Ние нямаме кредитор от последна инстанция, каквато е Европейската централна банка, което определено ни поставя в различна позиция от страните, които са в еврозоната. Това ограничава мерките, които ние можем да предприемем. Вероятно ще чувстваме тази разлика по-силно при разгръщането на кризата, а и след това - когато щетите от нея трябва да бъдат преодолявани“, обясни Радев.

Кризата, причинена от коронавируса и свързаните с него ограничения поставя България пред поредно отлагане на влизането ѝ в т. нар. „чакалня“ на еврозоната. Последното такова дойде от самото правителство, което в края на февруари поиска отлагане с три месеца. По план България трябваше да стане част от банковия механизъм на ЕС и ERM-2 в края на април 2020 г., като финансовият министър Владислав Горанов на няколко пъти миналата година заяви, че това ще се случи за неговия рожден ден на 30 април. След това обаче, без да се даде ясно обяснение, правителството обяви, че ще отложим присъединяването с три месеца - юли 2020 г.

Радев сега казва, че според него предприетите мерки от страна на правителството за справяне с кризата са адекватни и банковият сектор този път влиза в кризата като част от решението, а не от проблема.