Обединеното кралство спешно се нуждае от 90 000 сезонни работници в селското стопанство, които да събират реколтата в британските ниви. Чартърните полети за привличане на селскостопански работници от Източна Европа са необходими спешно, в противен случай плодовете и зеленчуците ще останат необрани в полетата на Великобритания, предупреждават експерти от правителството, пише днес в. „Гардиън“.

Някои големи ферми вече наемат самолети, за да привличат работна ръка от Източна Европа. Но земеделските организации и агенциите за набиране на кадри казват, че в условията на масови смущения в селскостопанския сектор, причинени от разпространението на коронавируса, правителството трябва да се намеси и да помогне за организирането на повече полети.

Около 90 000 позиции трябва да бъдат запълнени, много от тях само за няколко седмици. Една от водещите фирми за внос на работна ръка Concordia, искаше да привлече около 10 000 работници - половината от ЕС, а останалите от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но всички държави извън ЕС са затворени.

Стефани Моуръл, изпълнителен директор на Concordia, коментира, че набирането на работници извън ЕС е в застой и определя България като „малкият маяк за Великобритания.“

Работниците от България в селското стопанство се класифицират като основни за Кралството. Но повечето авиокомпании, които оперират в България, не летят.

„Говорим за наемане на самолети, с които да се върнат работници“, каза Моуръл. „Това струва около 10 000 британски лири за час на полет с 229 души - това е 45 000 евро от София до Лондон, или около 250 евро на човек.“

Планът се обсъжда активно както от Националния съюз на земеделските производители, така и от Асоциацията на работниците. Те призовават правителството да помогне за осигуряване на спешна яснота относно това дали полетът може да излети.

Спадът на берачите на плодове и зеленчуци е резултат и от затягането на пазара на труда, комбинацията от Brexit и процъфтяващата вътрешна икономика на Източна Европа, която се оказва по-привлекателна за сезонните работници, пише изданието.

Миналата година 98% от берачите на плодове - сега класифицирани като „ключови работници“, идваха извън Обединеното кралство, по-голямата част от България и Румъния.

„Ние сме много оптимистични относно способността на жителите на Обединеното кралство да излязат и да ни помогнат“, каза председателя на British Summer Fruits Ник Марстън. „Те може да са хора от Източна Европа, които са работили тук в сектора на хотелиерството, които са сравнително млади и искат добре заплатена работа при разумни условия.“