„Когато се раздава публично финансиране, очакванията са по-големи от реалностите. Наша е отговорността, когато се раздават парите на българските граждани, да сме максимално премерени и отговорни... Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати за всеки... Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това просто работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти... Ако си позволим разпиляване на персонала, връщането му в процеса при икономическо съживяване ще е бавно, искаме да спестим този шок. Мислим за работодателя, но най-вече мислим за работника“. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев и уточни, че предстои лансирането на нови мерки.

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави, но съобразен към мащабите и към икономиката на страната ни. 

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме бързи и внимателни. Ако си тръгнал на десетдневен поход, не трябва да си изядеш храната на втория ден... Анализите са разнопосочни, защото липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... Всичките ни действия са в режим на особена неяснота, намираме се в безпрецедентна ситуация. Не знаем облика на това, срещу което се борим“.

В предаването „Неделя 150“ Томислав Дончев поясни, че има две категории, които ще се ползват от държавната помощ: 

Автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги, които не могат да работят поради приложените мерки. Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив в продажбите с повече от 20%“. 

Очакваните разходи на първия етап са около 1 млрд. лева. 

Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем

„Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме известен буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали от оперативни програми 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети, като например да прекратяваме валидни договори... Помощ от т.нар. „грантове“ също е мярка, която се разработва в момента. Но трябва да сме по-внимателни“. 

Според него Европа, ако е умна и амбициозна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация, тоест на територията на Европейския съюз да имаме минимум от производства, които във времена на криза да ни гарантират необходимото и да не разчитаме на внос. 

„Респект към българските предприятия, които реорганизираха за дни дейността си и започнаха производство на защитни материали... В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи... Безпрецедентните мащаби на солидарност, такова нещо в последните години не се е случвало... Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни и полезни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за покриването на нуждите на няколко сектори“, допълни Дончев.