Църквата почита днес Преп. Иларион и Стефан, мъчениците Георги, еп. Загорски, Петър, презв. Мъгленски и Св. мъченик Боян–Енравота, княз Български. Имен ден празнуват Албена, Боян, Бояна, Боянка, Бойко, Бойка и Иларион. 

Княз Боян Български е познат като първия български мъченик, умрял за християнската вяра. Според преданието той е бил внук на хан Крум и син на хан Омуртаг.

Боян се покръстил, а неговият брат-езичник, Маламир, му издал смъртна присъда заради вярата. 

Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл пророческа реч:

Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и бил посечен около 833 година.

Скоро умрял и Маламир и понеже нямал наследник, наследил го Пресиян (836–852 г.). А синът и наследникът на Пресиян, Борис (852–889 г.), приел християнството с името Михаил и покръстил целия български народ (865 г.).

Така се изпълнило пророчеството на св. мъченик Боян-Енравота, княз Български.