Правителството във Великобритания ще покрие осигуровките и част от вноските към пенсионната система на работещите, вместо компаниите им. С новите мерки британското финансово министерство цели да подкрепи бизнеса и да поеме контрол над увеличаващата се безработица, пише Reuters.

Благодарение на сегашното решение на правителството компаниите ще спестят по 300 паунда (334 евро) месечно от ангажиментите си към всеки служител. От правителството смятат, че това ще окаже силно влияние върху работодателите, които обмислят съкращения.

„Мерките ни за задържане на работната ръка по време на коронавируса са в полза на работниците и предприятията във Великобритания. Предприемаме все по-мащабни политики, защото сме си поставили за цел да запазим работата на хората и сме готови да направим всичко необходимо, за да я изпълним“, коментира финансовият министър Риши Сунак.

Към обявените спешни мерки за борба с икономическите последици от социалната дистанция министърът заяви, че правителството ще плаща на самонаетите лица, които не могат да работят заради пандемията, субсидия в размер на 80% от средната им месечна печалба през последните три години. Достъп до финансовото подпомагане ще имат лица с печалби до 2500 паунда (2786 евро) на месец.

Работейки в тандем, правителството и Банката на Англия обявиха пакети от мерки, за да опитат да ограничат въздействието на коронавируса върху британската икономика. По-рано този месец централната банка извърши две намаления на ставки и значително разшири програмата си за изкупуване на облигации.