Да дезинфекцираме ли кучето? Да изолираме ли котката?

През последните дни възникнаха много въпроси във връзка с нарастващата опасност от заразяване със SARS-CoV-2. Като ветеринарни лекари, голям брой стопани на наши пациенти се обърнаха и към нас, задавайки ни сходни въпроси. Ще опиша отговорите на най-често задаваните въпроси, с цел да достигнат до по-голяма аудитория.

 
Можем ли да заразим домашните си любимци със SARS-CoV-2, както се нарича новият коронавирус?
 
На този етап информацията, с която разполагаме е, че вирусът се предава от човек на човек. Правителството на Хонконг публикува доклад за куче със слабо положителна проба за вируса, който причинява заболяването COVID-19. Кучето е изследвано поради факта, че живее с жена, която боледува. То не е показало никакви симптоми на заболяването и е под карантина и медицинско наблюдение. До този момент кучето не е развило заболяването. Непосредствената близост между него и стопанката му е причината да се открие малко количество от вируса в неговите проби. Това означава, че на този етап не можем категорично да твърдим, че заболяването може да се прехвърли от човек на животно.
 
Може ли домашните ни любимци да ни заразят със SARS-CoV-2?
Както вече споменах, няма описан случай на заболяло домашно животно. Смята се, че вирусът се разпространява главно от човек на човек - между хората, когато са в близък контакт помежду си. Предаването е по въздушно-капков път и основно, когато заразеният човек кашля или киха.
Като ветеринарен лекар съветвам стопаните на пациентите ми все пак да ограничат близкия контакт с домашния любимец. С оглед на това ,че информацията за този нов вирус е все още оскъдна, най-препоръчително е да се ограничат прегръдките и целувките.
 
Как да дезинфекцирам кучето си след разходка?
 
Не е необходимо да третирате кучето си със специални дезинфектанти. Пръскането на дезинфектант по тяхната козина може да бъде опасно за здравето им. Стандартното почистване на замърсените части след разходка е напълно достатъчно. Разхождайте кучето на места, където няма струпване на хора.
Какво да направим, за да защитим нашите домашни любимци?
В случай че вие или някой от вашето семейство се разболее и бъдете поставени под карантина, бъдете спокойни,че ще има кой да се отзове и да ви донесе достатъчно храна за кучето и котката. Те ще бъдат под карантина заедно с вас. Все пак, подсигурете нужната храна за предстоящата седмица поне, за да не се налага често да ходите до зоомагазина.
 
Какво да направим, ако домашният ни любимец има нужда от ветеринарно-медицинска помощ?
Много от ветеринарните клиники на територията на страната са запазили напълно работното си време и са в готовност да се погрижат за домашния ви любимец. Имайте предвид обаче, че голяма част, включително и нашата клиника, ще поемат смени в намален състав. Това означава,че записването на час е абсолютно задължително. Не само, за да не се струпват повече хора на едно място, а и за да може лекарите адекватно да обърнат внимание на пациентите. Спешните случаи, разбира се, са изключение.
 
Моето куче/коте е боледувало от коронавирус, това опасно ли е за мен и моето семейство?
 
Коронавирусите са голяма група вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. Както кучетата, така и котките отдавна се борят със собствени специфични за вида щамове на коронавирус. Един по-известен коронавирус причинява диария при малките кученца, друг причинява системно заболяване при младите кучета, а трети води до грипоподобни симптоми.
Коронавирусът, който въздейства върху котките, може да причини или лека диария, или животозастрашаващо заболяване, наречено котешки инфекциозен перитонит. Няма данни нито един от тези коронавируси да се предава от животно на човек. В моята практика съм се сблъсквала неведнъж с тях.
Надявам се информацията да е била полезна за повече стопани на домашни любимци. Моят съвет е да бъдете отговорни към себе си, семейството си, околните и не на последно място към домашния любимец. Не изолирайте кучето и котката си, категорично те са в пъти по-безобидни от съседа, с когото ще се поздравите на входа и ще проведете разговор в шеги за създалата се ситуация.
 
Д-р Даниела Сакаджийска
Ветеринарна Клиника Грийн До