Властите в Китай са установили кой е пациент 0 на пандемията от коронавирус - 57-годишна продавачка на стриди на открития пазар за животни в китайския град Ухан, пише The Wall Street Journal, като се позовава на документи от Китай.

Според информацията още на 10 декември Вей Гуиксиан е усетила симптомите на това, което впоследствие стана известно като COVID-19 - умора, треска и цялостно неразположение.

След посещение при лекар ѝ били предписани лекарства за грип, а тя се върнала обратно на работа на пазара. Там тя продължила да се чувства все по-зле и потърсила помощ в по-голяма болница. Там обаче също не успели да установят какво точно й има, като накрая била изпратена за домашно лечение.

На 16 декември жената се влошила още повече и посетила една от най-големите болници в Ухан - Union Hospital. Там, лекарят, който я прегледал, й казал, че заболяването й не е нещо особено и че има и други хора в града с подобни симптоми.

Едва на 31 декември Вей Гуиксиан е поставена под карантина, след като лекарите установяват връзката между нарастващите случаи на болестта и пазара. В крайна сметка местните власти определят, че жената е една от първите 27 пациенти, диагностицирани с COVID-19, както и един от 24-те случая, които са свързани с пазара в Ухан.

Самата Вей е отново в добро здравословно състояние. Смята се, че тя се е заразила от тоалетната на пазара, където продавачите на месо от диви животни ходели.

Продавачите от съседните на жената маси на пазара също са се заразили коронавирус, както и цялото й семейство, с изключение на една от дъщерите й и една племенница.

Непубликувани данни сочат, че поне 266 души са били установени като заразени преди 31 декември, когато китайските власти наказаха лекари, разпространили информациите за нов вирус от типа на SARS.