Държавите от Г-20 обещаха да инжектират 5 трилиона долара в световната икономика за преодоляване на последиците от пандемията от коронавирус, съобщават световни агенции.

Информацията е съобщена след края на извънредна виртуална среща на върха под председателството на Саудитска Арабия.

В заключителната декларация се казва, че 20-те най-богати държави в света колективно ще отговорят на кризата с 5 трилиона долара. Те отбелязват, че парите са част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранционни схеми в отговор на социалното, икономическото и финансовото отражение от пандемията.

Ние ще продължи да оказваме смела и мащабна фискална подкрепа, обещават те.

Безпрецедентната пандемия силно напомня за нашата свързаност и уязвимост, се казва в заключителната декларация след разговорите.

"Вирусът не зачита граници. Борбата с тази пандемия изисква прозрачен, здрав, координиран, мащабен и базиран на науката световен отговор в духа на солидарността. Ние решително се ангажираме да организираме единен фронт срещу тази обща заплаха", заканват се лидерите на страните членки на Г-20.

Саудитският крал Салман призова в началото на 90-минутната видеоконференция лидерите да увеличат средствата за създаване на ваксина срещу вируса, възобновяване на нормалните потоци от стоки и услуги възможно най-скоро и подпомагане на развиващите се държави за преодоляване на глобалната здравна криза.

Директорът на Международния валутен фонд пък призова Г-20 да удвои извънредното финансиране. Кристалина Георгиева обяви, че дълбокото свиване на икономиката и бързото й възстановяване зависят от справянето с пандемията и от това колко силни и координирани са валутните и фискални политики.

Руският лидер Владимир Путин пък предложи налагане на мораториум върху санкциите, засягащи важните стоки. Той също предложи създаване на специален фонд под контрол на Международния валутен фонд за борба с вируса.