Ръкавици, маски, очила, гащеризони за многократна употреба и бързи тестове за Ковид-19. Това са част от нещата от първа необходимост, които липсват на болниците на територията на Русенска област. В тази връзка областният управител Галин Григоров отправи апел, чрез който насърчава всеки, който може да дари и помогне на лечебните заведения, да го направи, за да могат медицинските специалисти да са готови да лекуват пациенти, заразени с коронавирус. И припомня, че общо 6 болници имат ресурс да лекуват заразени хора - университетските болници „Канев“ и „Медика“, Специализираната болница „Д-р Димитър Граматиков“, Комплексния онкологичен център /КОЦ/, Центърът за психично здраве и МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла.
От Центъра за психично здраве имат нужда от ръкавици, маски и предпазни очила, а за МБАЛ „Юлия Вревска“ е най-наложително снабдяването с предпазни облекла за многократна употреба под формата на гащеризони. Същите са и нуждите на Белодробната болница и КОЦ. Освен това за Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ са необходими и поне още 200 бързи теста за Ковид-19, които са на приблизителна стойност 7000 лв, казва в апела си Григоров.
От КОЦ са в готовност да разкрият допълнителни реанимационни легла за интензивно лечение, но за тази цел имат нужда от допълнително оборудване и консумативи. 
В същото време вече тече раздаването на предпазни средства, получени от държавата. Това са общо 2870 маски с различни филтри, 2100 еднократни гащеризона, 4000 очила и голямо количество спирт.
Областният управител припомня дарителските сметки в полза на двете университетски болници:
УМБАЛ „Канев“ АД:
BG 20FINV9150 1016 068461
BIC: FINVBGSFа ПИБ АД;
УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ ООД:
IBAN: BG35 TTBB 9400 1528 8616 67
BIC:TTBBBG22    ЕКСПРЕСБАНК.