Пикът на вируса вероятно ще е около Великден, а извънредното положение и мерките за социална изолация най-вероятно ще продължат до Гергьовден. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

На редовния си следобеден брифинг преди това Мутафчийски каза, че в страната са регистрирани 21 нови случая на заразени с Covid-19. Така общият брой на заразените у нас стават 264.

„14 от новите заразени са в София, двама са в Смолян, по един във Варна, Плевен и Велико Търново. В София има двама пациенти в тежко състояние, които са интубирани“, каза още генералът.

По думите му 8 души у нас са оздравели, като вече са изписани от болницата. Утре се очаква да бъде изписан още 1. Над 6000 души са тествани за вируса у нас от 8 март досега. България е поръчала около 300 дихателни апарата на китайски компании, тъй като те имат най-голям производствен капацитет. В цяла България вече са дарени 25 подобни апарата от частни дарители.

На въпрос за трудностите при преминаването на полицейските КПП-та ма изходите от градовете, ген. Мутафчийски отговори: „По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“.