Европейската комисия призова правителствата в държавите от Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията от коронавирус.

“Ние сме готови да ви помогнем. Направете това, което вече сториха държавите от Южна и от Западна Европа”, призова вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович в Европейския парламент в четвъртък.

Икономическите мерки трябва да преминат през одобрението на Комисията, за да бъде разрешено инжектирането на средства като законна държавна помощ.

Европейската комисия обеща бързо да им даде зелена светлина, като се придържа към досегашната практика за одобрение до два дни. До момента са одобрени две схеми на Италия, две на Дания, три на Германия и по една на Франция, Португалия, Испания, Люксембург и на Латвия. Одобрена е и схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в Обединеното кралство, което до края на годината продължава да е обвързано с европейското законодателство.

На извънредна пленарна сесия Европейският парламент започна процедура по окончателно одобрение на кризисните мерки, предложени на 13 март. Очаква се тя да продължи близо 12 часа, тъй като евродепутатите ще гласуват три пъти по имейл, след като председателят Давид Сасоли ги призова да не пътуват до Брюксел. След преброяването на последното гласуване, около полунощ българско време, мерките ще могат да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и да влязат незабавно в сила. Първият кръг от гласуването, завършил в ранния следобед, показа, че в него са участвали 687 от 705 евродепутати, като над 99% от гласовете са в подкрепа на трите законодателни предложения.

Според Сасоли това е първото в света дистанционно гласуване на парламент. Евродепутатите попълват бюлетина, която изпращат през служебната си поща до секретариата на парламента.

Какво разрешава ЕС на националните власти?

  • Инвестиционна инициатива за справяне с коронавируса - 37 млрд. евро, авансово изплатени на страните членки чрез структурните фондове и Кохезионния фонд, които не са усвоени, няма да бъдат върнати в европейския бюджет. Вместо това те ще могат да се използват за заплащане на медиците, закупуване на оборудване, програми за заетост и за подпомагане на малкия и среден бизнес. Сумата, с която може да разполага България, е 812 млн. евро.
  • Разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, за да може той да бъде използван при кризи, свързани с общественото здраве. В момента той се използва за подпомагане на страни, пострадали при големи природни бедствия като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша.

Временно отпадане на изискването авиокомпаниите да изпълняват поне 80% от полетите си по редовните линии, за да запазят правото си да излитат и кацат до определени летища. Мярката ще помогне на авиокомпаниите да намалят загубите си от намалените пътници и затварянето на редица европейски летища и ще намали въглеродните емисии.

“Любовта и състраданието са по-заразни от вируса”

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която представи мерките в пленарната зала, заяви, че последните данни за разпространението на вируса дават основание за надежда, че “ЕС ще може да пречупи кривата на разпространение”, но че за това ще е необходимо сътрудничеството на всички държави.

Тя призова за пропускане на товарите със стоки, включително медицинско оборудване и настоя страните членки да спазват изискването преминаването през граничните пунктнове за камионите да не е повече от 15 минути. Председателката на Еврокомисията увери, че “сега общият пазар работи по-добре”, но подчерта, че ограниченията за износ на медицинско оборудване в други европейски държави трябва да паднат. ЕС се нуждае от 200 милиона маски седмично и от 15 000 апарата за обдишване за следващите 3 месеца, само половината, от които са налични. Очаква се в близките седмици да започнат доставките на маски и защитно облекло, за които европейските държави кандидатстваха през обща обществена поръчка.

“Ако не позволим на вируса да ни раздели на бедни и богати, ще станем по-силни, по-влиятелни, по-близки като общества и ще се разбираме по-добре”, каза Фон дер Лайен.

Председателката на Европейската комисия благодари на лекарите и медицинските сестри, “които се хвърлиха в опасността, без да задават въпроси, за да спасяват нашите родители и хора които не познават”. Тя говори и за ролята на шофьорите, продавачите, чистачите и други, които продължават работа по време на епидемията. Фон дер Лайен обърна внимание на “малките жестове”: пазаруването за възрастни хора, решението на производителите на луксозни парфюми, които започнаха да правят дезинфектанти или начинанието на автомобилни производители, които започнаха да шият маски.

“Има нещо нещо по-заразно от вируса и това е любовта и състраданието”, заяви Фон дер Лайен, която говори пред парламента с латексови защитни ръкавици.

Възстановяване след кризата

Очаква се по-късно в четвъртък лидерите на европейските държави да възложат на Европейската комисия да започне да разработва мерки за следкризисно развитие. Тя посочи, че вече е било разрешено страните да излязат от ограниченията за дефицити, публичен дълг и инфлация, за да могат да отделят допълнителни средства за подкрепа на бизнеса и за ограничаване на загубата на работни места.

Социалистите публикуваха в сряда 25 идеи за “Европейски план Маршал”, които включват облигации за еврозоната, кредитни линии за бизнеса, защита на минималните заплати и по-добър обмен на информация за наложените рестрикции между държавите членки.