“Вадим голямата базука” – така в Берлин описват решението на управляващите да дадат огромно количество пари за спасяване на икономиката. Тази мярка не е безплатна, разбира се: Германия ще трябва да поеме големи нови дългове, а кабинетът да приеме осъвременен бюджет.

Германското правителство опакова цели 750 милиарда евро в спасителен пакет за икономиката. Една от мерките предвижда държавата да поеме доплащането за онези работници, които са минали на съкратено работно време или просто нямат какво да правят, понеже работодателят им не може да произвежда.

Държавата става съсобственик във фирми

400 милиарда евро са предвидени за гаранции за фирми, които може изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 милиарда евро са предвидени за извънредни кредитни програми.

Берлин се опасява и от нещо друго: че германски фирми може да бъдат изкупени на безценица от спекулативния капитал. Правителството е твърдо решено да пази германските предприемачи от тази опасност.

Под спасителния чадър на 750-те милиарда държавни пари могат да се скрият фирми с повече от 249 работници и с годишен баланс над 43 милиона евро и оборот над 50 милиона. За по-малките предприятия е предвиден помощен фонд от 50 милиарда евро – от него ще се възползват занаятчии, майстори, малки счетоводни фирми и фирми за услуги, шофьори на такси, хора на изкуството. Работодатели с до 15 работници ще получават по 15 000 евро помощи в продължение на три месеца.

“Кризата може да се развие и доста по-лошо”

Клеменс Фюст, президент на един от най-влиятелните икономически институти в страната, мюнхенския Ifo, приветства правителствените мерки.

Той смята обаче, че те не са достатъчни, за да се предотвратят щетите. Според него проблемът е в това, че в момента цялата икономика се замразява, а държавните пари не могат да компенсират огромните загуби. Институт Ifo се е опитал да изчисли равнището на тези загуби и е разработил няколко сценария.

„Ако относително бързо излезем от сегашната икономическа парализа, загубите ще бъдат под 6 процента от БВП“, смята Фюст. В момента и германският финансов министър вярва, че загубите ще бъдат около 5% от БВП, което ще означава 35 милиарда евро по-малко данъчни постъпления.

Фюст обаче предупреждава, че кризата може да се развие доста по-лошо. Ако икономиката остане във „фризера” три месеца, а после „се размразява“ още месеци наред, докато достигне нормалното си равнище – при този сценарий са възможни загуби до 20% от БВП. Според Фюст, Германия трябва някак да се справи с огромните загуби, без в същото време да загърбва борбата срещу епидемията. Това не е лесно, но трябва да разработим съответните стратегии, защото ако икономическата парализа продължи по-дълго, никакви държавни финансови инжекции няма вече да помогнат, смята икономистът.

Ще има много фалити

„В рамките на споменатите стратегии трябва, например, хората масово да се подложат на тестове за коронавируса и цялото население да се снабди с маски. Трябва да се подложат на дезинфекция всички публични помещения. Някои страни от Източна Азия ни демонстрираха как става всичко това. (…) Ако се въведе използването на предпазни маски в цялата страна, ще можем да съживим икономиката много по-бързо, с това са съгласни и епидемиолозите.“

Фюст говори и за още един ефект, който всички очакват след кризата: компенсаторната консумация – рязкото увеличение на потреблението, за да се наваксат отложените покупки. Тук обаче също има проблем, защото в страната вече ще са се случили много фалити, припомня той. А в резултат от тях платежоспособността на хората очевидно ще е спаднала.