В една от най-големите болници в щата Ню Йорк тежко болни пациенти с COVID-19 се лекуват с огромни дози Витамин С – лечение, което е дало обещаващи резултати в Китай, пише „Ню Йорк пост“.

Според изданието д-р Андрю Дж. Уебър – пулмолог и специалист по критична грижа е разкрил, че пациентите в интензивно отделение с коронавирус получават инжекция с 1500 милиграма Витамин С още с постъпването си.

Същото количество се прилага на критичните пациенти три или четири пъти на ден, разкрил още Уебър.

Всяка доза е повече от 16 пъти повече от препоръчаната в съединените щати. 

Този режим на лечение е базиран на експериментални практики в Китай, където на пациенти с коронавирус са давани големи количества Витамин С. „Пациентите, които са получавали и от витамина са се справяли с вируса значително по-добре от тези, които не са го получавали“, коментира Уебър.

Пулмологът допълва, че Витамин С значително подобрява състоянието на болните, но „не се споменава никъде, защото не е секси лекарство“.

Витамин С само по себе си не е лечение за COVID-19. То се прилага заедно с медикаменти като хидроксихлорокин за малария, антибиотикът азитромацин, както и редица антикоаголанти.

Според д-р Уебър Витамин С се прилага при тежките случаи, когато заради сепсиса, причинен от болестта, нивата му в организма намаляват драстично.