"Помогни си сам, за да ти помогне и Бог" - тази позната народна мъдрост вдъхновява шивашки фирми от силистренската община Дулово да шият предпазни маски и да ги даряват на нуждаещи се. Техния пример следват и педагозите от единствената в областта професионална гимназия по облекло в града.

"Тази идея се появи в мен, когато заразата тръгна от Китай. Прецених, че може някой ден да достигне и до нас", разказва пред БНР собственичката Невин Хасан, която си закупила маска, разшила я и направила кройка. "След това набавих необходимия плат и заедно с всички мои работници за седем дена ушихме 90 хиляди маски."

Дезинфекция на помещенията се прави постоянно от рано сутрин, по време на всички почивки и след края на работния ден, уверява Невин Хасан. "Всичките сме с предпазни маски. Не допускаме външни лица. Засега нямаме нито едно заболяло наше момиче или наш служител."

Ушитите маски са изпратени на общини, домове за възрастни, болници и други институции. Пакетите с маските на дуловските шивачки пътуват всеки ден до различни точки на страната.

"Помогнахме в Силистра на дом за стари хора, където персоналът си събираше парички, за да си закупи маски. Това като го чух, веднага изпратих човек с 300 маски до там. Помогнахме на болницата в Дулово, в детско отделение...", споделя още Невин Хасан.

Цеховете шият на ишлеме за Италия. Сега производството е спряло. За да са в крак със сложната епидемична обстановка, работниците шият маски. "За да можем да бъдем в помощ и ние. Имаме готовност за производство. Въпросът е, че нас на национално ниво никой не ни търси", изтъква собственичката на шивашкия цех.

Добрият пример е заразителен – малко след тях затракали машините и в Професионалната гимназия по облекло, обслужване и транспорт в Дулово. Преподавателите решили да обезпечат с предпазни средства колегите си в областта, пояснява директорът на учебното заведение Илхан Ахмед.

"Закупихме материали - плат, памучен, 100% и ластик и събота и неделя, когато нямат ангажименти с дистанционното обучение на учениците, се събрахме в шивашките работилници на училището и ушихме на първо време 1740 маски. Това е бройката, подадена ни от Регионалното управление на образованието в Силистра, педагогически и непедагогически персонал от училищата в областта. Тази бройка е с 10-процентен резерв."

Педагозите от гимназията в Дулово са готови да шият още, но им свършили платът и ластиците. Апелират търговци, които разполагат с количества памучен плат и са готови да го предоставят безвъзмездно - да го направят сега, за да могат да ушият маски и за детските градини и яслите.