Японският производител на автомобилни части Yazaki спира временно производствените дейности в заводите си в Димитровград и Сливен и ограничава тези в Ямбол до 5 април, съобщиха официално от дружеството. Причината е нарастващият брой случаи на COVID-19 в страната. 
Мярката ще важи за следващите 11 дни, като планът е предприятията да бъдат отворени отново на 5 април 2020 г.
Спирането на дейността засяга около 2400 служители в производствената база на Yazaki в Димитровград и около 3250 служители в комбинираните производствата в Сливен и Ямбол. Компанията се надява да има възможност да се върне към нормални оперативни дейности от 6 април 2020 и в трите града.

Припомняме, че преди седмица стотици работници от завода на производителя излязоха на протест заради това, че не ги пускат в отпуск. Стачкуващите заявиха, че в предприятието не са взети никакви мерки за предпазване от коронавируса. Хората настояваха да бъдат пуснати в отпуск и заводът да затвори врати заради опасността от разпространението на заразата.

В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на Yazaki или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март. Очакваните дати за възстановяване на дейността, обаче, могат да бъдат променени, за да се отговори на разпоредбите на местните и националните власти и на рестартирането на дейността на производителите на оригинални части и автомобили, пишат от дружеството.
В България Yazaki генерира приходи от над 360 млн. лв. през 2018 г., според последния годишен финансов отчет.
„Язаки България“ ЕООД е 100% собственост на Yazaki Corporation. Дейността на фирмата у нас датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, като основните клиенти са автомобилните производители Renault, Ford и Daimler.
С тритe си завода в Ямбол, Сливен и Димитровград, компанията е един от най-големите работодатели в България с близо 5000 служители.