Нов случай на коронавирус е открит в столицата. С него болните от COVID-19 стават 202 -ма. Това стана ясно от шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг за коронавируса. 

"Говорих с премиера Бойко Борисов за обозначаване на определени звена във всички болници за лечение на коронавирус. Днес ще се приема това решение. По отношение на даренията ОББ - 200 000 лева, Райфайзен банк по 50 000 лева на трите болници, които понесоха първият удар", каза Мутафчийски. 

Когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава може да бъдат закупени. Това не може да става за 2 дни. Около 500 теста са закупени със средства на държавата, около 600 000 теста са от дарители, стана ясно на брифинга. 

Гледаме общия брой на случаите през деня - това, че са по-малко от предишните дни, това не показва тенденция. Общият тренд е покачващ се, каза още Мутафчийски. 

Новият случай не е клиничен. 

Не съм купил 30 000 бързи теста, защото все още не сме установили дали са надеждни, каза Мутафчийски. Проф. Кантарджиев има ъпдейт на СЗО точно в тестуването.

Има съобщение за вкуса и обонянието от специалистите по уши нос и гърло във Великобритания. При всички болни се наблюдава сухота в устата. Не е ясно каква е причината да се измени вкуса в устата. Повече пациенти се оплакват все едно имат чуждо тяло в гърлото. Но се оказва, че товане е показателно за поведението на болни от коронавирус, каза още шефът на Националния оперативен щаб.