Смъртността расте прекалено бързо, има заразен и в Бъкингам

Британският премиер Борис Джонсън предупреди англичаните, че се намират на две или три седмици от случилото се в Италия и ги призова да празнуват Деня на майката в неделя по скайп, за да опазят родителите си живи. С това си обръщение той потвърди някои прогнози на учените, че британската здравна система също може да бъде подложена на натиск от голям брой заразени с коронавирус, който не е в състояние да овладее. Причината е твърде големият скок на починалите. Те са се увеличили с 45% през миналата седмица, докато в Италия през първите дни на епидемията скокът е бил с 20%.

Британската здравна агенция е изпратила 1,5 млн. писма до хора, които се смятат за най-уязвими с молба да си стоят в къщи. Сред тях има сърдечноболни, оперирани скоро и диагностицирани с рак. Разработени от учени математически модели са показали, че около половин милион жители на Обединеното кралство могат да умрат заради епидемията, ако не бъдат предприети радикални мерки за социална изолация. Те обясняват, че по принцип толкова губят живота си всяка година в страната, но заради коронавируса това число може да бъде стигнато още през август.

Анонимен доктор от лондонска болница разказа пред „Дейли мейл”, че вече трудно овладяват положението. Той твърди, че плашещите сцени с пренаселени италиански болници започват да се случват и в някои английски здравни заведения. В тяхната болница вече имало около 150 заразени, които били в почти всички отделения. Пейджърът му непрекъснато звънял, че някой има нужда от помощ и той трябвало да избира при кого да отиде, защото няма как да стигне до всеки, а и повечето пациенти не реагирали на лечение и подпомагане с кислородни маски.

Докторът казва, че има повече от 10 г. стаж и е обучен да действа в критични ситуации, но тази надминавала всичко, за което е подготвен. „Усещаме, че играем някаква компютърна игра и с всеки ден влизаме в ново по-трудно ниво. Ние просто не можем да сме в крак със случващото се”, признава лекарят.

Британските медици се оплакват от липса на предпазни средства. 52-годишен лекар се бори за живота си, след като се зарази от пациент.

Появиха се информации и за първа положителна проба за коронавирус в Бъкингамския дворец. Тя е взета още преди кралица Елизабет II да напусне мястото и да се самоизолира в замъка Уиндзор. От двореца отказват да съобщят кой от общо 500 души, работещи за Нейно Величество, се е разболял.

Англичаните трудно приемат решението на правителството да затвори ресторанти и заведения. През уикенда пред супермаркетите се извиха дълги опашки за храна и алкохол. 7-годишно момиче изпрати писмо до Борис Джонсън, в което му казва, че е трябвало на два пъти да си отмени партито за рождения ден, но не се сърди. Напомня му и да си мие ръцете.

Премиерът й отговаря лично на бланка за официална кореспонденция на Дауннинг стрийт 10. Освен благодарности, че спазва съветите за самоизолация, й пише, че редовно си мие ръцете по 20 секунди със сапун - време, колкото два пъти да изпееш "Хепи бърдей".