Три нови позитивни проби за коронавирус у нас бяха потвърдени от националния оперативен щаб. С това случаите в България стават 174.

Освен съобщените вчера Бургас и Пещера, нови градове няма, повечето нови случаи са в София, съобщиха по-рано от щаба на редовния си брифинг в 8 ч.

След дарението вчера са разпределени лекарства за Пирогов и за съответните области чрез местните РЗИ-та. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен, Пловдив, съобщи още началникът на щаба.

Проф. д-р Мутафчийски представи и статистически данни за заболяването. 14 са болните до 70 години, което прави 10% от заразените. 7 случая са до 80 години, а над 80 години са 3 случая. Това са само 24 случая от общия брой 171 в страната. От 0 до 50 години са всички останали случаи, като 8 от тях са в по-тежка клинична картина и са в болница, останалите са под домашна карантина.

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията не от област в област, а от град в град. И това е с цел точно, за да се ограничава заразата. Създадоха се и чисти коридори за по-възрастните хора, точно за да нямат контакт с по-млади, които може да са потенциални носители на заболяването без симптоми, обясни проф. д-р Мутафчийски.

Вече се намираме в основата на нарастване на случаите, макар още да сме в ниската част на кривата. От нас зависи как ще спазваме тези мерки и дали ще се стигне до рязък или до плавен скок, обясни началникът на щаба.

Епидемията върви с небивала ярост в Западна Европа. Италия беше поразена най-рано. Този вирус се предава доста интензивно и наличието на човешки фактор - например събрани група хора, дава чудесна среда за развитието му. Това е смисълът на социалното дистанциране, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Развитието в Италия ни подтикна да бъдем бързи, да изглеждаме дори прекомерни в мерките си. Ние сме готови да носим тази отговорност пред обществото, категоричен е началникът на щаба.