За цялото денонощие новите случаи на заразени с коронавирус са 29 или 8 за последната нощ. Така общо стават 171 в цялата страна. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Освен съобщените вчера Бургас и Пещера, нови градове няма, повечето нови случаи са в София. 14 са болните до 60 години, което прави 10% от заразените. 7 случая са до 70 години, а до 80 години са 3 случая. Това са само 24 случая от общия брой 171 в страната. От 0 до 50 години са всички останали случаи, като 8 от тях са в по-тежка клинична картина и са в болница, останалите са под домашна карантина. До 19 г. заболелите са 7%, а най-засегнатата група е на 40-49-годишните, обясни той.

Тази сутрин след направеното дарение са разпределени лекарствата - хлорохинов фосфат - с протокол. Проф. Балтов е лично тук, той дойде да приеме медикаментите за "Пирогов" - там са дадени 25 пълни дози за 25 пълни курса на лечение. А за съответните области лекарствата се разпределят чрез местните РЗИ-та - това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен, Пловдив, съобщи още началникът на щаба.

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията не от област в област, а от град в град. И това е с цел точно, за да се ограничава заразата. Създадоха се и чисти коридори за по-възрастните хора, точно за да нямат контакт с по-млади, които може да са потенциални носители на заболяването без симптоми, обясни проф. д-р Мутафчийски.

Вече се намираме в основата на нарастване на случаите, макар още да сме в ниската част на кривата. От нас зависи как ще спазваме тези мерки и дали ще се стигне до рязък или до плавен скок, каза началникът на щаба.

Епидемията върви с небивала ярост в Западна Европа. Италия беше поразена най-рано. Този вирус се предава доста интензивно и наличието на човешки фактор - например събрани група хора, дава чудесна среда за развитието му. Това е смисълът на социалното дистанциране, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Развитието в Италия ни подтикна да бъдем бързи, да изглеждаме дори прекомерни в мерките си. Ние сме готови да носим тази отговорност пред обществото, категоричен е началникът на щаба.