Екологията печели от ограниченията за движение заради коронавируса

Мерките срещу коронавируса и ограничаването на излизането навън доведоха до по-малък трафик и това изчисти въздуха в цяла България. От началото на март в страната почти никъде не е имало превишение на нормата на фини прахови частици.

Това показва системата за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух на министерството на околната среда. В София например количества над 35 мг/кубичен метър, колкото е допустимата граница, е имало само през единици на брой дни, и то не във всички квартали. Измервателните станции в “Хиподрума” и “Надежда” показват най-много превишения, а в “Павлово” за два дни нивото е достигнало до 45 мг/куб. м. Въпреки това ситуацията не може да се сравнява с януари, когато почти навсякъде е имало сериозни замърсявания, стигащи до последната измервателна степен – много лошо състояние с нива от 100 до 1200 мг. Това вероятно се дължи на повечето хора, които са се отоплявали с дърва и въглища. В “Младост” и “Дружба” количествата са в норма от 1 март насам.

Не чак толкова добро е положението в Перник, където, макар да има подобрение в сравнение с миналите месеци, все пак има дни с превишения на нормите. Като цяло Перник и Горна Оряховица са единствените градове, в които е отчетено по-сериозно замърсяване от 13 март насам, когато беше въведено извънредното положение. На 17 март в Перник е отчетено 1,07 пъти повече от допустимата норма, а на 18 март – 1,21 пъти повече и 1,08 в Горна Оряховица. В половината дни от началото на март високи стойности на ФПЧ не е имало никъде в България. В останалите около един път по-високи нива са отчетени във Видин, Плевен и по веднъж в Русе, Пловдив, София (станция “Хиподрума”), Бургас и Смолян.

Макар в Пловдив да има леки повишения, и то предимно в първите дни на март, разликата с февруари и особено с януари е огромна. В Сливен нито веднъж не е отчетена стойност над 35 мг, дори повечето дни количествата са били под 20, което се счита за възможно най-добрия показател. Същото важи за Стара Загора, която от началото на година е с много чист въздух, както и за Кърджали, Благоевград и Враца.

Единични превишения над нормата е имало в Русе, Бургас и Варна, най-вече в началото на месеца. По-високи нива, макар и на повечето места в умерени граници, се наблюдават през последните два дни в цялата страна.

Подобно очистване има по целия свят. Би Би Си цитира изследователи от Ню Йорк, според които въглеродният окис, основно от автомобилите, е намалял с 50% в сравнение с миналата година, тъй като трафикът е паднал с около 35 на сто. Спад от 5-10% се наблюдава и при въглеродния диоксид, като според учените нивата му може да са най-ниските от финансовата криза през 2008 г.

И Китай, и Северна Италия също са регистрирали значителни спадове на азотния диоксид, което е свързано с намаленото пътуване с автомобили и понижената индустриалната активност. Според Европейската космическа агенция намалението в Китай е около 40%. Сателитни снимки показват, че видимият облак от токсичен газ над най-големите индустриални центрове почти е изчезнал.

Намаляването на полетите също се очаква да даде положителен ефект. Но въпреки ограниченото производство на стомана и петрол, както и съкратените със 70% вътрешни полети, най-големият фактор в случая с Китай е рязкото намаляване на горенето на въглища. Подобен спад за толкова кратък период е впечатляващ - става дума за еквивалент на 200 млн. тона въглероден диоксид, повече от половината от годишните емисии на Великобритания.

 

Катастрофите намаляха, загиналите са с 9 по-малко

Кирил Борисов

 

По-малко катастрофи са станали в България от началото на извънредното положение в страната в сравнение със същия период за м.г., показа проверка на “24 часа”.

От 14 до 19 март по пътищата в държавата има регистрирани 69 тежки пътни произшествия с убити и ранени, показват данните на МВР.

За същия период през 2019 г. са с 40 повече - 109. След обявяването на извънредно положение много хора останаха вкъщи и това се отрази на трафика. Ранените също са по-малко - 83 за периода на извънредното положение и 129 за м.г.

От началото на 2020 г. до 20 март има 85 загинали по пътищата при катастрофи. През м.г. жертвите с фатален край са били с 9 повече. Според пътни полицаи коронавирусът има роля за намаляването на катастрофите и пострадалите, но акциите срещу битовата престъпност, при които имаше и хайки за джигити, също имат голямо значение.

Освен войната по пътищата намаляват и регистрираните битови престъпления в страната, отчитат от областните дирекции.

Въпреки това жертвите по пътищата са несравнимо повече от тези на коронавируса. От обявяването на извънредно положение например загиналите на пътя са 6, а от коронавирус - общо 3. Регистрираните заразени у нас пък са точно толкова, колкото са били ранените на пътя за 7 дни през м.г.