Необходимо е да се приоритизира използването на защитни маски, за да има достатъчно бройки най-вече за медицинските работници. Моля ви, не използвайте маска, ако нямате нужда от нея или ако маските са в ограничени количества. Това призова техническия директор на една от здравните програми по спешност към СЗО Мария ван Керкхове по време на пресконференция за разпространението и мерките срещу коронавируса.

Световната здравна организация препоръчва защитните маски да се използват от инфектирани хора, тъй като по този начин ще намалят значително риска от заразяване спрямо другите. Носенето на маски се препоръчва и за хора, които полагат грижи за пациенти с вече установена респираторна зараза. В тази връзка от Здравната организация припомниха още да избягваме ''да разнасяме'' маските по улиците и пазарите, а вместо това да ги пестим колкото е възможно повече и за наистина наложителни ситуации.

Според експертите от СЗО носенето на защитна маска от здрав човек на улицата не представлява абсолютна гаранция от защита от COVID-19.

По предварителни данни на Здравната организация бройката на медицинските работници, за които ще са необходими предпазни костюми, е възможно да достигне 26 милиона в световен мащаб, информила ''La Vanguardia''.