„Фактът, че мнозина сега пеят по балконите или помежду си, и че развяват знамена, от една страна ми навява симпатии, от друга обаче го смятам за неподходящ за момента. Разбира се, няма съмнение, че помага, ако разведриш атмосферата, но е необходим малко повече респект, защото през тези дни има толкова много мъртви. Питам се какво мислят всички тези хора в тези моменти – според мен мислят само за себе си”.

Така казва в интервю за изданието „Хъфингтън Поуст” световноизвестният италиански композитор Енио Мориконе. Според автора на любимата филмова музика на милиони по света музиката има изключително важна и абсолютна стойност. В този момент обаче тя няма никаква стойност, според Мориконе.

„В подобна ситуация като сегашната не бих седнал да я слушам, за да се утешавам от това, което се случва”. Носителят на Оскар Мориконе разказва, че се е затворил в римския си дом със съпругата си Мария. „Мисля, че тази необходима изолация, наложена ни от правителството, би била достатъчна, за да се обуздае в известна степен злото, което ни заобикаля. „Не композирам и не слушам музика, не това е моментът”, допълва Мориконе. „В общ план и независимо от възрастта, на която е човек, пандемия като тази ни кара да си седим повече вкъщи, да преоткрием времето и спокойствието си, да наблегнем на обичта и чувствата си, да преоткрием себе си”, допълва композиторът. Неговият единствен съвет в момента е да запазим спокойствие.