Към 21 март сутринта 142 станаха положителните проби за коронавирус в България. Новият град, който се отбелязва на картата с инфекцията е Шумен.

Това стана ясно на редовния брифинг на Оперативния щаб. Това означава, че новите случаи от вчера са 25.

Пациентът в Шумен е приет в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица и задух. Той е ясна епидемиологична пътека към Банско.

От заболелите 84 са мъже, 58 са жени, средната възраст е 42 години, най-малкият установен е на 4 години, а най-възрастният - на 81 години.

Трима души, установени с коронавирус, са починали, като при тези цифри смъртността у нас е 2.1%. Генерал Венцислав Мутафчийски подчерта, че този процент не е много достоверен, тъй като натрупалите се случаи и цифрите са недостатъчни.

Днес предстои общо трима души да бъдат изписани - един от ВМА и двама в Плевен. Те могат да се считат за излекувани и оздравели, след отрицателните проби, които са дали. Изписването ще става с болничен от 30 дни с карантина - препоръчва се на тези хора да си стоят вкъщи и да не излизат.

Повечето от констатираните пациент са в леко състояние до средно тежко. Те се намират в домашни условия. В болниците се намират пациенти със средно тежко към тежко състояние.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност и перспективата да бъдат интубирани е реална.

Оперативният щаб представи и предпазните мерки на медиците, които изследват заразените с коронавирус. Медиците, които работят на първа линия, ще бъдат оборудвани приоритетно с такива шлемове, каквито Мутафчийски представи. Те са българско производство. По 200 шлемове на ден ще се произвеждат у нас.

Предстои медиците да бъдат снабдени и със специални защитни маски, които приличат на ски очила.