Въпреки пандемията от коронавирус, безпрецедентните блокади на цели държави и граници, както и опасенията от глобален икономически крах, президентът на САЩ Доналд Тръмп все още води търговската си война, налагайки нови тарифи. Това пише в заглавния си материал европейското издание на "Политико" днес.


Само ден, след като лидерите на Г-7, включително Тръмп, заявиха, че остават "ангажирани със стабилността на глобалната икономика" и обещаха "да координират мерките и да направят всичко необходимо, за да защитят икономическия растеж", Вашингтон потвърди, че продължава напред с увеличаване на митата за европейските самолети до 15 процента, спрямо 10 процента, считано от сряда.

Авиокомпаниите бяха едни от първите и най-тежко засегнати от кризата, а "взривът" при тях изпраща ударни вълни и до техните доставчици. Американската Boeing поиска 60 млрд. долара за спасяване на аерокосмическия сектор.


Европейски лидери като председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и европейският комисар по търговията Фил Хоган се надяваха, че ще успеят да отклонят Тръмп от търговската война с мини сделка в сектори като технологиите, енергетиката и регулирането на храните. Тази дипломация обаче не успя, тъй като Вашингтон изоставаше с усилията да засили динамиката на световната търговия, отчасти с надеждата, че неговата тактика ще върне производствените работни места в САЩ.


Съединените щати продължиха с митата си в сряда. Според американския федерален регистър, увеличението на тарифите влиза в сила "по отношение на продуктите, които са внесени за потребление в или след 12:01 ч. източно стандартно време на 18 март 2020 г.".

Комисията отговори в сряда, че "категоричната ѝ позиция е, че и двете страни трябва да се съсредоточат върху намирането на решение по договаряне на споровете за въздухоплавателните средства".

"Хоган изрази тази категорична позиция пред посланика Робърт Лайтайзър, когато те разговаряха на 16 март", заяви говорител, добавяйки, че преговарящият екип на Комисията ще продължи активно с американските си колеги в следващите дни, за да осигури договореност.

Митата е малко вероятно да имат допълнителен ефект върху Airbus в краткосрочен план, като се има предвид, че американските авиолинии вече са забавили поръчките на самолети заради забраната за пътуване поради епидемията от коронавирус.

Говорителят на френския министър на финансите Бруно льо Мер заяви, че Париж изразява съжаление за решението на САЩ да повиши митата. „Трябва да направим точно обратното, да координираме отговорите си и да подкрепим нашите икономики“, каза той.

Все пак увеличението на тарифите е още един знак, че Тръмп не е готов да сложи край на търговската си война въпреки огромното напрежение върху световната икономика и предупрежденията от страна на индустрията, че правителствените мерки за овладяване на пандемията, като забраните за пътувания вече оказват влияние върху глобалната търговия.

Международни организации като ОИСР предупредиха за глобална рецесия и призоваха правителствата да си сътрудничат, за да ограничат въздействието и да успокоят пазарите.

Ескалираща криза

Решението на Тръмп да се придържа към войната си дойде като удар за онези, които се надяваха, че настоящата криза ще доведе до търговско примирие, ако не и до края на войната.

Служителите на ЕС реагираха с недоверие. "Сблъсквайки се с глобална пандемия и глобална рецесия, човек би си помислил, че всеки рационален човек ще се стреми да стабилизира търговията и да успокои пазарите", казва висш служител на ЕС.

Кристоф Хансен, депутат в Европейския парламент и координатор по търговията на Европейската народна партия, предупреди, че „разпалването на пламъците на търговската война е безотговорно и опасно разсейване от борбата, която наистина има значение днес“.

Докато международното сътрудничество е „ключът“ към глобалното възстановяване, Хансен предупреди, че „това решение само ще подкопае и без това вече напрегнатите ни търговски отношения“.

Без тарифни облекчения

Този ход беше изненада и за много американски законодатели, които също се надяваха на пауза в търговския спор.

Стефани Мърфи, демократ от Флорида, миналия месец помоли търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър да свали митата за ЕС и Китай, за да успокои пазарите.

„В момента има един лост, изцяло в правомощията на администрацията, да осигури значително данъчно облекчение както за бизнеса, така и за потребителите в Америка, и това поставя началото на развръзката в търговските войни, които бяха започнати с тарифите от раздел 232 и раздел 301“, каза Мърфи след среща с Лайтайзър. Други американски законодатели одобриха нейното предложение.

Но съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро миналата седмица отхвърли идеята, като каза пред POLITICO, че "в Белия дом няма дискусии" дали да се откажат от някои тарифи, дори временно.

"Това е просто гамбит от фалшиви новини от обичайните заподозрени на Уолстрийт, които искат да направят американските работни места офшорни заради пари", каза Наваро в интервю.

Откъсване

Вместо това Белият дом изглежда е готов да използва пандемията от коронавируса като възможност за ускоряване на т.нар. "откъсване" от Китай.

Наваро, най-важният ястреб в администрацията на търговски съветници, заяви в неделя, че президентът Тръмп ще подпише изпълнителна заповед тази седмица, която ще помогне за връщането на фармацевтични и медицински вериги за доставки обратно в САЩ, отчасти чрез поставяне на нови изисквания за „купувай американско“ на определени правителствени агенции.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу добави в понеделник, че администрацията на Тръмп обмисля намаляване на данъците за компании, които преместват веригите си за доставки в САЩ въпреки предупрежденията, че мерките биха рискували доставката на лекарства и медицински консумативи в момент, когато са най-необходими.

Тони Фрато, служител на Белия дом и Министерството на финансите в администрацията на Джордж Буш, нарече този ход "грешка".

"Пандемиите са глобални", написа той в Twitter. „Нуждаем се от по-голямо сътрудничество, а не да поддържаме критични запаси със стени.“