Още 11 положителни случая с Covid-19. Общо случаите стават 92. Добавят се и два нови областни града с пациенти с коронавирус - Смолян и Велико Търново, с по един заболял. Другите случаи са в София. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг във връзка с разпространението на заразата.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че преди малко Турция е затворила границата си.

По света случаите са вече 204 хил. , смъртните случаи са 8232. На Балканите Сърбия има 11 повече заболели, в Гърция са общо 287, а в Турция - 98 случая. В Германия вече има 10 хил. заразени с коронавирус инфекция, новите случаи са 702. Испания отчита 13 хил. случая и 1800 нови. В Италия случаите общо са 31 хиляди. Оздравели в света са 82 866.

Болниците, при положение на карантина, губят плановете си пациенти, особено хирургиите. Това е сериозен удар и се мисли за механизъм за компенсация на болниците, допълни председателят на Националния оперативен щаб.

Към днешния ден в Банско няма установени нови случаи на заразени с коронавирус. Градът е под карантина от вчера, като редът се осигурява от МВР.

Мутафчийски посочи, че при двама пациенти у нас има тенденция към влошаване на състоянието, единият от тях е 81-годишната жена в "Пирогов".

Във връка с ромското население Мутафчийски заяви, че е имал разговор с вътрешният министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов във връзка с ромските общности. Над 200 ромски медиатори разясняват сред тях ситуацията и мерките.

За контрола по ГКПП-тата ген.-майор Мутафчийски заяви, че е доказана ниската ефективност на термокамерите, директното измерване на температурата давало по-добри резултати.

Във връзка с Видин, председателят на Националния оперативен щаб коментира, че броят на медиците в града и служителите на РЗИ е съществен проблем.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че се обмисля вариант за създаване на временни лазарети за заболели с до средни оплаквания. Както и вариант какво да се предприеме спрямо възрастните хора, ако се ограничи съвсем движението на хора. Търсят се подходящи сгради, за да могат да бъдат настанявани такива лица, организира се логистиката, допълни той.

Една от препоръките в Европа е пазаруването в магазини да става с безконтактни карти, припомни още Мутафчийски.