Той вече е почти на всеки континент, освен Антарктика, постави на колене глобалната икономика и преобърна ежедневието на милиони хора. Но довчера имаше една група късметлии, които все още не бяха научили за пандемията, която преобрази света - участниците в германския "Биг Брадър".

Те са следени от зоркото око на камерите от 10 февруари, когато по-голямата част от болните бяха концентрирани главно в Китай. Но през времето, в което те бяха изолирани от света, вирусът стигна Европа, а водещите на предаването им съобщиха новината едва вчера и то на живо по телевизията.

"Болестта COVID-19 се разпросрани по целия свят и достигна Европа", каза зад защитно стъкло водещият, а на участниците бяха показани клипове от безлюдните улици в Италия и Германия. Разбира се, участниците останаха шокирани. Някои мълчаха, други започнаха да плачат.

Една от състезателките, 26-годишната Мишел, сподели, че тъй като работи като медицинска сестра, а новината я кара да се притеснява за родителите си. Една от съперничките й, която си изкарва прехраната като барман, пък изяви страха си, как това ще се отрази на икономиката.

Заради шока, продуцентите на шоуто увериха, че участниците ще получат възможност да разговарят с психолог. След като новината им беше съобщена, те видяха и съобщения от близките си, които ги молеха да не напускат къщата, тъй като "не изпускат нищо, защото всичко е затворено" и "това е най-доброто място за карантина".

През последните няколко седмици, докато болестта настъпваше, "Биг Брадър" продължаваше напълно нормално, но за зрителите у дома бе някак странно да виждат състезателите толкова близки във времето на социална изолация.

Случаите на заболели в региона, в който се снима шоуто, вече са над 8000, а Германия затвори граници със съседни държави, както и някои магазини, които не са от обществена важност. През това време участниците в "Биг Брадър" си говореха за съвсем банални неща, като връзки, сексуални интереси и домашни кавги.

Много медии в Германия, както и обществото се възмути, че информацията за коронавируса се спестява на участниците. Продуцентът на шоуто първо защити решението си те да бъдат държани в неведение, ала няколко дни по-късно, в официално съобщение, заяви, че "Биг Брадър" винаги е възнамерявал да каже на участниците, ако нещо извънредно се случи.

Съвсем наскоро за епидемията научиха и участниците в "Биг Брадър" в Италия и Австрия, а тези в Канада бяха информирани едва, когато забелязаха, че публиката от залата липсва, когато някой бива изгонен от къщата.

Въпреки че в немската версия на шоуто на 9 март влязоха нови участници, продуцентите са им заръчали да не казват нищо на онези, които не знаят за епидемията. Те уверяват, че всички нови участници са тествани за коронавируса.