Обявяването на резултатите от конкурса, което традиционно се провежда в сградата на Европейския парламент в Брюксел, протече онлайн. Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“, Чехия – организатор на конкурса – сподели: „Предвид COVID-19 ситуацията, сковала цяла Европа, се чудехме как най-удачно да предадем радостната новина за резултатите на обществеността на 16-те европейски държави, включили се в тазгодишното издание. В крайна сметка решихме да съберем историите на дърветата и личните разкази на първите три финалиста във видео материал, който може да бъде гледан и споделян сред приятелите на дърветата през границите на държавите.“
           285 174 гласа от цяла Европа събра конкурсът „Европейско дърво на годината“ в гласуването по време на своето юбилейно 10-о издание. Международната инициатива чества дърветата и тяхната жива връзка с хората, историята и общностния бит.
           Победител стана 350-годишен бял бор, издигащ се върху скална издатина при брега на язовир „Вир” в Чехия. Името му – „Пазителят на наводненото село“ – е свързано със село Худобин, което бива залято заради изграждането на язовира. Сред местните се носи мълва, че през нощта под дървото дявол свири на цигулка, макар да е по-вероятно дочуваните звуци да са предизвикани от силните ветрове над долината. Худобинският бор е не само ценна забележителност, но и дърво, впечатляващо с устойчивостта си на климатичните промени и човешкото въздействие.
           С 28060 гласа Влюбеното гинко край замъка в град Дарувар в Хърватия зае второ място, а с 27411 гласа Самотната топола, растяща в калмикските степи в Русия, остана на трето.
           Българският представител в конкурса тази година е вековният дъб, открояващ се със своя необичаен силует в центъра на с. Ново село край Велико Търново и отдавна превърнал се в неразделна част от местното битие. Петвековното дърво е мълчалив свидетел на съграждането на селището в склоновете на Балкана и останка от някогашна гъста дъбова гора. Благодарение на подетата от новоселчани кампания за привличане на поддръжници на участието на родното дърво в европейския конкурс, дъбът успя да събере 11191 гласа и застана на 14-о място.
           Награждаването в конкурса премина под патронажа на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик, които чрез социалните мрежи отправиха обръщения към съмишлениците на инициативата и поздравления по случай нейния юбилей. Г-н Визик приветства тазгодишните победители и изтъкна, че „най-важната същност на конкурса не е победата, а участието и приносът към идеята и взаимовръзката между прекрасните дървета и нашата човешка общност“.
           Онлайн обявяването на резултатите и историите на конкурентите в конкурса можете да изгледате и прочетете на страницата на конкурса: www.treeoftheyear.org.
 

 Класиране в конкурс „Европейско дърво на годината 2020“


1. Пазителят на наводненото село, Чехия – 47226 гласа.
2. Гинко от Дарувар, Хърватска – 28060 гласа.
3. Самотната топола, Руска федерация – 27411 гласа.
4. Дървото на вещицата, Нидерландия – 18452 гласа.
5. Вековната ела – пазител на Чибин, Румъния – 18279 гласа.
6. Кестенът от Валес, Португалия – 17048 гласа.
7. Алертонският дъб, Великобритания – 16449 гласа.
8. Дървото на свободата в Капошвар, Унгария – 16093 гласа.
9. Трикракият испански дъб, Испания – 14456 гласа.
10. Скоруша, Словакия – 13582 гласа.
11. Вековният бук от Сейнт Джеймс, Франция – 12192 гласа.
12. Бъзовото дърво, Полша – 11691 гласа.
13. Тисът на Вещицата, Ирландия – 11372 гласа.
14. Вековният дъб в Ново село, България – 11191 гласа.
15. Дървото на свободата, Белгия – 10942 гласа.
16. Дъбът от Триказе, Италия – 10730 гласа.