Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за разпространяване във фейсбук на фалшиви новини за случаи на заболели от COVID-19.

36-годишен мъж написал в социалната мрежа за три нови случая на пациенти с коронавирус в Силистра, каквито не са регистрирани.

Това е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна.

36-годишният Краснодар К вече е арестуван за разпространението на стресиращите фалшиви новини за трите потвърдени проби за коронавирусна инфекция на пациенти в крайдунавския град. От МБАЛ в Силистра са опровергали незабавно измислената новина.

36-годишният мъж, който е с чисто съдебно минало, ще остане в ареста за 24 часа по Закона за МВР.

Досъдебното производство на Районната прокуратура в Силистра е взето на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна във връзка със заповед на главния прокурор, според която дела за престъпления по член 355 и член 326 по време на обявеното извънредно положение заради епидемията от COVID-19 се докладват на апелативните прокуратури и се водят на специален отчет там.