Очакванията на британците за приток на имигранти от България и Румъния към Великобритания не се сбъднаха. Това показват данни на шест авиокомпании и три компании за сухопътни превози, които осигуряват транспорт от новите членове на Европейския съюз., съобщи в. „Индипендънт".

По Коледа и Нова година политици и групи, настроени срещу имиграцията, включително „Майгрейшън уоч" и Партията за независимост на Великобритания, предупредиха британското общество, че отменянето на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци ще доведе до приток на хора. Те очакваха това да претовари социалните системи и да доведе до „социален туризъм" с цел възползване от по-щедрата британска социална система.

Малко преди отменянето на ограниченията на 1 януари премиерът Дейвид Камерън обяви, че българските и румънските имигранти няма да получават помощи за безработица през първите три месеца от пребиваването си във Великобритания.

На 1 януари Кийт Ваз, председател на комисията по вътрешни работи в британския парламент, отиде на летището в Лутън в Лондон, за да брои колко румънци ще дойдат във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения. Той констатира, че наплив няма.