Туристическите пътувания у нас, от и за чужбина спират временно до 13 април със заповед на ресорния министър Николина Ангелкова.

"Разчитаме на отговорното поведение на всички, заедно да се борим и да се предпазим", каза тя на извънреден брифинг в Министерския съвет, като посочи, че е много трудно да обяви това като ресорен министър. Само на добра воля не се получава, призна Ангелкова.

По думите й и в момента 483 български граждани са на екскурзия в чужбина - Египет, Мианмар, Танзания, Нова Зеландия, Кападокия и др.

Много е безотговорно всичко това, това не е само в България, а е в целия свят, заяви Ангелкова. Министърът напомни случващото се в Банско.

Тя не се нае да каже какви ще са загубите за бранша.

Пътуванията с цел туризъм трябва да бъдат преустановени, каза по-рано и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й въпреки призивите, все още се забелязват доста пътувания зад граница, които не попадат под определението "неотложен случай", а са екскурзии и почивки в такъв момент, в който непрекъснато се променя ситуацията на границата.