В ситуация, в която по целия свят - от Ню Йорк до Мадрид и Париж, спират работа фабрики, авиокомпании, магазини, ресторанти, икономистите предупреждават, че глобалната рецесия вече не е заплаха. Тя е тук.
Бедствените икономически данни, публикувани от Китай в понеделник, показват, че страната е била потопена от избухването на еидемията от коронавируса през януари и февруари. За втората най-голяма икономика в света изглежда малко вероятно скоро да се възстанови, пише CNN.

Сега, когато правителствата и централните банки в Европа и Северна Америка подемат драстични мерки в опит да контролират пандемията, Азия все още е в голяма степен на тревога, а финансовите пазари са в крах, все повече експерти казват, че започва глобална рецесия.

"Докато преди 10 дни имаше известна легитимна несигурност дали глобалната икономика е в процес на влизане в рецесия - 10 дни по-късно, няма съмнение, че е така", казва Дейвид Уилкокс, бивш ръководител на научните изследвания и статистиката във Федералния резерв, пред CNN Business.

Бързо променяща се среда

През изминалата седмица се наблюдават драматични промени в ежедневието, тъй като броят на новите случаи на коронавирус надвиши 175 000, а страните ескалират мерки за ограничаване, налагане на комендантски час и затваряне на обществени места. Тези действия, които със сигурност ще нанесат сериозен икономически шок, идват с увеличаване на размера на щетите в Китай.

Сривът в дейността засегна всеки сектор от китайската икономика през първите два месеца на годината. Продажбите на дребно спаднаха с 20,5% през януари и февруари в сравнение с 2019 г., индустриалното производство е спаднало с 13,5%, а инвестициите в дълготрайни активи падат с близо 25%, показва Националното статистическо бюро. Спадът в промишленото производство бележи най-рязкото свиване.

„Ние виждаме въздействието на блокадата в Китай“, казва Бен Мей, директор на глобалните макро изследвания в Oxford Economics. Условията може да се различават в други страни, продължи той, но въздействието все още ще е „тежко за растежа“.

Докато Китай все още се бори да се изправи на крака, ситуацията в Европа и САЩ бързо се влошава. Италия, сега епицентър на пандемията, има повече от 24 000 случая. Испания има най-малко 9 000, а САЩ са докладвали повече от 4 000 случая.

Goldman Sachs в неделя намали перспективите си за американския БВП, като се позова на намаляване на разходите, прекъсвания на веригата на доставки и въздействието на местните карантини. 

Инвестиционната банка смята, че икономиката на Америка сега ще се свие с 5% между април и юни, след 0% ръст между януари и март. Прогнозата за растеж за годината е едва 0,4%, което е спад от 1,2%.
"Пръкесванията и нарастващата тревожност на обществеността за вируса вероятно ще доведат до рязко влошаване на икономическата активност през останалата част на март и през целия април", каза главният икономист Ян Хациус.

Икономистите от ING заявиха в неделя, че очакват американската икономика да се свие с 8% през второто тримесечие, наравно със спада, преживян по време на финансовата криза през 2008 г. Обикновено рецесията се определя като две последователни тримесечия или повече на падащ БВП - какъвто резултат очаква главният икономист за Америка на IHS Markit Джоел Праккен за най-голямата икономика в света през 2020 г.

Пазарни сътресения

Междувременно финансовите условия се влошиха през последните дни, а пазарите изпитват изключителна колебливост. Очаква се това да започне да удря реалната икономика, тъй като потребителите се изнервят от тежко засегнатите си акции и става по-трудно за бизнеса да заемат пари. Акциите в САЩ сега намаляват с 27% от рекордите им, отчетени преди по-малко от месец.

Федералният резерв на САЩ в неделя предприе спешни действия, за да облекчи част от болката, като намали основния лихвен процент близо до нула и обяви, че ще направи заемането на щатски долари по-евтино за банките по целия свят. В понеделник Фед Ню Йорк заяви, че ще налее до 500 милиарда долара на финансовите пазари, освен планираните операции.

Това е признак за това колко притеснени са централните банкери за смута на финансовия пазар, причиняващ по-големи проблеми. И тъй като фондовите пазари продължават да пропадат, се създава консенсус по една тема: В момента навлизаме в глобална рецесия, въпросът е колко ще е лоша.

"Коефициентите за глобална рецесия са близо 100% в момента", заяви в понеделник Кевин Хасет, бившият най-висш икономист в администрацията на Тръмп, пред CNN.