Няколко круизни кораба са блокирани в открито море или в пристанища по цял свят, тъй като на тях са открити случаи на заразени с коронавирус или има подозрения за присъствие на заразата.

MS Braemar

Трансатлантическият круизен кораб с над 600 пътници и най-малко петима потвърдени случаи на коронавирус отчаяно търси пристанище, след като му отказаха на няколко места на Карибите.

Както съобщи CNN, двайсетина пътници и още двайсетина членове на екипажа, сред които и лекарят, са в изолация, тъй като имат симптоми на заболяването. Става дума за круизния кораб на британската компания Fred Olsen Cruise Lines "MS Braemar".

В момента той е хвърлил котва на 25 км от Бахамските острови и чака разрешение от местните власти да му бъдат докарани храна, гориво и лекарства.

На кораба има 682 пътници и 381 души екипаж. Плавателният съд от три дни очаква разрешение да влезе в някое от пристанищата на Бахамските острови.

Silver Shadow

Канадски турист е дал положителен резултат за коронавирус на круизния кораб Silver Shadow, който е хвърлил котва на пристанище в Бразилия.

На кораба се намират 609 пътници и всички са под карантина от четвъртък.

Silver Explorer

На круизния кораб Silver Explorer, който е хвърлил котва в Чили, също има един пътник с коронавирус.

На кораба се намират 111 пътници и 120 души екипаж, всички са под карантина.

Golden Princess

Макар че на круизния кораб Golden Princess, който е хвърлил котва край Нова Зеландия, няма потвърдени случаи на зараза, трима пътници са поставени под карантина. Един от тях е със симптоми на коронавируса.

Останалите пътници не се допуска да слязат от кораба.

Norwegian Jewel

Norwegian Jewel в момента се носи из Тихия океан и търси пристанище, в което да хвърли котва. Нито една държава засега не желае да го приеме, макар че на него няма потвърдени случаи на коронавирус.