С 10 дни се удължава срокът за плащане на сметките на ток. В момента в общите условия на електроразпределителните дружества е записан 10-дневен срок за окончателно издължаване след датата за плащане. Сега този срок се удължава с още 10 дни. При необходимост този период може да бъде удължен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като с председателя на КЕВР Иван Иванов и представители на енергодружествата са набелязали мерки за облекчаване на клиентите във връзка с коронавируса. 

Петкова заяви още, че с КЕВР и с парламента ще направят всичко възможно да се ускори срокът за връщане на пари на потребителите на природен газ, за да се помогне на бизнеса. Днес изтича срокът всички заинтересовани да дадат предложения по какъв начин да стане компенсацията за  надплатения газ от август миналата година досега. Те ще помогнат до края на седмицата да бъде изработен механизмът за връщането на сумите.

С трите електроразпределителни дружества са набелязани мерки за облекчаване на битовите потребители и малкия бизнес.

Първата и най-важна е непрекъсваемост на електрозахранването. И трите ерепета спират плановите ремонти, дружествата започват инспекция на резервните захранвания на болниците и на агрегатите им.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че ВИК дружествата отлагат отчитането на водомери. Така че инкасаторът не звъни на вратата. Ако някои го направи, това означава, че е измамник.

По повод предложенията за мораториум за плащане на сметките Петкова коментира, ме популизмът може да се окаже по-страшен от вируса. И тя, и Иванов дадоха примери какво би станало с енергийната система, ако спрат плащанията. Освен това как ще се справят хората, като натрупат по 2-3 сметки, попита председателят на КЕВР.