Bсе по-голям стана броят на заразените с коронавирус в Европа. Това принуди страните да обявят рестриктивни мерки, въпреки че те ще се отразят върху икономиката. Някои от европейските държавите като Италия, Дания и Белгия поставиха под карантина цялото население, забраниха провеждането на културни и спортни мероприятия и оставиха отворени единствено хранителните магазини и аптеките. Към тези рестрикции от петък се присъедини и България. Днес, обаче, на извънреден брифинг в Министерския съвет бяха съобщени допълнителни мерки.

От полунощ във вторник ще бъдат ограничени полетите от Италия, Испания, Китай и Южна Корея. Всички, които през тези два дни се прибират в България, ще бъдат поставени под двуседмична карантина. Ще бъде дадена инструкция на авиокомпаниите, хора, които не желаят да бъдат поставяни под карантина, да не бъдат качвани на борда.

След вторник, при нужда ще се организират чартъри за българи, които искат да се приберат при семействата сиу но те също ще преминат карантинен период. България ще гарантира коридори за превоз на стоки и товари по земя, като ще се организират т. нар. „групирани превози“, при които тировете ще бъдат групирани по локации и съпътствани от полицейски екскорти от граница до граница. По пътя им ще има специално определени места за зареждане. 

Какви мерки въведоха държавите в Европа днес? 

Испания обяви извънредно положение заради COVID-19

Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на извънредно положение и почти пълна карантина в страната за срок от 15 дни. На жителите се позволява да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. Рестриктивните мерки влязоха в сила в събота късно вечерта. А от понеделник авиокомпаниите ще ограничат въздушния трафик в Испания с 50%.  

Без присъствие на хора на пл. „Свети Петър“ на всички служби през Страстната седмица

Всички служби през седмицата на Възкресение Христово ще се провеждат без присъствие на хора на площад „Свети Петър“ заради коронавируса. До 12 април общите служби на "Свети Петър" и четенията на Евангелието ще могат да бъдат проследявани само на стрийминг на официалния сайт Vatican News, съобщи днес Ватикана. 

Франция ще ограничи дългите пътувания с влакове, самолети и автобуси

Франция постепенно ще намали пътуванията с влакове, автобуси и самолети на дълги разстояния през следващите дни в опит да ограничи разпространението на коронавируса, съобщи правителството. Летищата ще останат отворени, но определени терминали ще бъдат затворени.

„Трафикът на влакове на дълги разстояния ще бъде намален наполовина, като се поддържат само „няколко“ международни линии“, обяви министърът на екологията Елизабет Борн пред журналисти в Париж. Страната, която вече затвори кафенета, ресторанти, училища и университети и призова хората да ограничат придвижването си, сега ще се стреми да ограничи пътуванията на дълги разстояния „до строго необходимото“. 

Великобритания препоръча 4-месечна изолация на хората над 70 години

Изолиране на хората над 70-годишна възраст за четири месеца е част от плана за действие на британското правителство за справяне с разпространяването на коронавируса, обяви днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок. По думите му, планът ще влезе в сила „със абсолютна сигурност през следващите седмици“.

Германия затваря частично своите граници от утре

Германия ще затвори частично своите граници от утре в опит да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес. Мярката ще влезе в сила в 8 ч. (9 ч. българско време). Тя ще важи за границите на Германия с Франция, Швейцария и Австрия. Преминаването на хора през тези граници ще бъде забранено, но ще се прави изключение за транспорта на стоки и трансграничните работници. 

Германският железопътен оператор Дойче Бан в следващите дни ще премине към ограничен режим на работа. В регионалните влакове, чийто брой ще бъде значително намален, няма да се проверяват билети. Това се прави, за да се защитят пътниците и кондукторите. 

Австрия забрани събирането на повече от 5 души на едно място

Австрия забрани събирането на повече от 5 души на едно място и ограничи всяко придвижване, което не е необходимо. Хората трябва да напускат дома си само за да работят, да купуват храна или да помагат на други. От вторник в страната се затварят и ресторантите. Новите мерки ще бъдат налагани от полицията с цел да се спре разпространението на коронавируса.

По-рано през деня, на жителите на австрийската провинция Тирол беше наложена забрана да напускат домовете си. Наложената забрана допуска няколко изключения - за жизненоважни покупки на хранителни стоки, посещение на лекар или изпълнение на рецепта. Крайната мярка се налага, тъй като Тирол е австрийската провинция, засегната в най-голяма степен от коронавируса. Разрешено е напускане на дома на хората, които остават на работните си места, това са предимно служители на пощите, полицията, банките, аптеките, медицински персонал и служители в магазините за хранителни стоки. Междувременно, Австрия спря въздушните връзки с Русия, Украйна, Нидерландия и Великобритания заради Covid-19. До неделя страната е регистрирала 800 случая на коронавирус и два смъртни случая.

Хърватия затвори границите си с Босна и Херцеговина и Черна гора

Хърватия затвори границите си с Босна и Херцеговина и Черна гора заради коронавируса. Нови правила за граничен режим се въвеждат на международните гранични пунктове с Босна - Доляни, Габела поле и Нова села, както и на по-малки пунктове, използвани от местното население. Въвежда се и специален режим за граничните пунктове с Черна гора - Карасовичи и Виталина. Новите мерки влязоха в сила от снощи. Хърватските граждани, които се връщатг от Босна и Херцеговина, ще бъдат поставяни под карантина. 

Извънредно положение в Румъния от понеделник

Румъния ще въведе извънредно положение заради новия коронавирус от понеделник. Решението бе обявено от президента Клаус Йоханис, цитиран от ДПА. Извънредното положение ще даде на правителството повече правомощия да затваря граници и да налага ограничения за пътуване.

Гърция затваря границите с Македония и Албания

Гърция затваря границите с Македония и Албания по въздух, море и земя. Единствените, които ще могат да преминават, са онези, които транспортират стоки и имат гръцко гражданство или живеят в Гърция. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис. Гръцкото правителство въвежда нови мерки в супермаркетите, контролиращи влизането в тях и ограничаващи броя на клиентите. Според новите мерки, един човек трябва да бъде на разстояние от друг на 10 квадратни метра. На всеки вход и изход на магазин ще се поставя дезинфектант за ръце, служителите ще носят ръкавици и трябва да се осигури разстояние от два метра между клиентите на касите, да се избягва използването на пари при покупка.

Северна Македония затвори два гранични пункта с България

От 11 часа днес е спряно пропускането на леки автомобили, автобуси и пешеходци на граничните пунктове на Северна Македония, съпределни на българските „Станке Лисичково“ и „Златарево“. Ограничението не се отнася за товарни автомобили, съобщи „Гранична полиция“. Република Северна Македония временно не допуска на своя територия чужди граждани, които идват от рисковите в епидемиологично отношение дестинации Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания.

Руските държавни железници спират да се движат по линиите между Русия, Украйна и Молдова от 17 март

Движението на международните влакове на Федералната пътническа компания ФПК, дъщерно дружество на Руските държавни железници, между Русия, Украйна и Молдова спира от 17 март във връзка с разпространението на новия коронавирус. Вече е спряно движението на влакове по линиите Москва - Ница, Москва - Берлин, а също и по преките линии Москва - Прага – Москва.

Молдова затваря границите си от 17 март

От 17 март Молдова затваря сухопътните си граници, а също така спира въздушния трафик с всички страни заради опасността от разпространение на коронавируса. По-рано молдовските власти затвориха всички образователни институции и забраниха масовите мероприятия. В събота броят на заразените в страната се увеличи с една трета до 12 души, но местните власти се подготвят за много по-лош сценарий, когато броят на случаите може да надхвърли 1000 души.

Пекин въвежда задължителна карантина за влизащите в града чужденци

Градските власти в Пекин обявиха, че ще въведат задължителна 14-дневна карантина от 16 март за всички чуждестранни граждани, пристигнали в китайската столица след неделя,след пет нови случая на новия тип коронавирус, внесени от чужбина.