Диагностициран с коронавируса пациент е пътувал с бързия влак № 2601 от София за Варна на 14 март 2020 г., съобщи БДЖ.

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване, съобщи БДЖ.

В съобщението не се посочва изрично, че причината е диагностицираният с Covid-19 „варненски пациент“. БДЖ не съобщава колко са били пътниците във влака или четирите вагона, които са изолирани.

Но д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ във Варна, съобщи след заседание на на областния медицински съвет, че вече са установени всички контактни на заразения с коронавируса 47-годишен мъж от Варна, който е в добро състояние.

 

„Всичко вече е регистрирано. 21 контактни лица - 10 медицински персонал и 11 други лица, всички са уведомени. Те са в карантинен режим в дома си и са уведомени личните им лекари. Предстоят последващи действия“, каза тя.

Д-р Михайлова уточни, че става дума за основно за хора от самолета, с който се е прибрал в България.

„Във влака е бил сам в купе. Кондукторът, който го е обслужвал, шофьорът на такси, който го е придвижил от жп гарата до дома му“, каза д-р Михайлова.

Тя посочи, че при мъжа няма неспазване на карантина, тъй като пристигайки, същия ден сам отива в инфекциозна клиника, понеже има оплаквания и търси медицинска помощ.

Стикери на вратите на хората под карантина във Варна

Кметът на Варна Иван Портних отново призова хората към лична отговорност и социална изолация и каза, че на вратите на всички, които са заразени с корона вирус и са в карантина, ще бъдат поставени специални стикери, за да бъдат уведомени съседите и да съобщават за евентуално нарушаване на карантината.

Той информира, че скоро в аптеките на града ще има достатъчно маски и ръкавици и призова хората да не се презапасяват с продукти. По време на щаба са приети поредица от мерки, свързани със засилване на дезинфекцията и спазването на хигиената в магазините и недопускане на струпване на хора и създаване на опашки.

Препоръки на БДЖ

Националният железопътен превозвач препоръча на своите клиенти да спазват висока лична хигиена като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места, да наблюдават здравословното си състояние и да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.