След 2008 г. се направиха всички възможни регулации и изисквания към финансовия сектор, за да не се повтори тогавашната криза. И тя не се повтаря. Сега просто спусъкът на кризата е различен – пандемия. Това коментира финансистът Левон Хампарцумян в ефира на bTV тази сутрин. 

Според него секторът в Европа е подготвен за тежки години, макар и те да не са много ясно дефинирани. Банките и финансовите услуги обаче са инфраструктура, която ще трябва да се преструктурира, като това ще се случи в по-тежки години от предишните 6-7 на комфорт. 

Хампарцумян увери, че физически банките ще работят, тъй като “няма никаква причина” за обратното. Той все пак препоръча колкото се може повече транзакции да се правят онлайн и мобилно, за да не се налага физически контакт и струпване.

По повод решението на Първа инвестиционна банка да даде “кредитна ваканция” на клиентите си и възможност да отложат плащанията си, Хампарцумян коментира: “Не мисля, че има банка, която в крайна сметка зависи от добруването на клиентите си, да иска да и ги удуши”. 

Банките няма да задълбочат проблема, смята той. Според него всяка ще намери свои начини, предвид собствената си търговска политика, как да реагира в сегашната ситуация. Някои може да предприемат стъпки за отлагане на плащания, други за гратисни периоди и пр. 

“Банките обичат да подстригват, не да дерат кожите”, смята и Красимир Дачев. Според него след два месеца ще се разказват вицове за този вирус. “Промени има и те са неизбежни, но не са толкова драматични. Странно е това хиперболизиране на проблема. Просто трябва да сме по-мобилизирани и да изпълняваме всичко, което ни се нарежда”, смята той. 

“Ако един предприемач очаква държават да му реши въпросите, по-добре да се откаже от тоя занаят”, коментира Дачев. според него решението е в ръцете на бизнеса – “просто трябва да се мобилизираме малко повече, а ние не сме”.